Voordelen van het Italiaanse Non-Dome Belastingregime

april 2017

“Non Dom” Belastingregime

Vanaf 1 januari 2017 heeft Italië het  zogenaamde Non-Dom Regime geïntroduceerd. Een voordelig belastingregime voor nieuwe residenten die zich in Italië vestigen. Gebaseerd op soortgelijke regimes die inmiddels bestaan in Engeland, Portugal en Malta.

Deze maatregel is onderdeel van een reeks belastingmaatregelen  gericht op het aantrekken van welgestelde en hoogopgeleide buitenlandse belasting-plichtigen naar Italië.

Normaliter wordt het wereldwijde inkomen in Italië belast op het moment dat u resident bent of wordt in Italië.

Kiest u als nieuwkomer in Italië voor het Non Dom Regime  dan wordt alleen het inkomen dat u in Italië verdient, belast met Italiaanse inkomstenbelasting.  Inkomsten die u buiten Italië geniet worden in het Non Dom Regime onder bepaalde voorwaarden niet in Italië belast.

Nadat uw Italiaanse Non-Dom-status door de Italiaanse fiscus is goedgekeurd valt u onder de progressieve Italiaanse belastingtarieven als het gaat om inkomsten uit Italiaanse bron.

Voor inkomsten buiten Italie betaalt u een forfaitair bedrag van € 100.000 per jaar (dit tarief geldt voor zowel inkomsten, buitenlandse investeringen, financiële activa en overige buitenlandse inkomsten.

Dit Italiaanse forfaitaire belastingbedrag dat u verschuldigd bent, vervangt de Italiaanse inkomstenbelasting, lokale belastingen, vermogensbelasting etc. Belastingplichtigen die onder deze regeling vallen zullen bovendien vrijgesteld zijn van bepaalde fiscale en financiële controle verplichtingen.

Ook gezinsleden kunnen in aanmerking komen voor dit regime tegen een forfaitair bedrag van € 25.000 per jaar, per gezinslid.

Criteria om in aanmerking te komen voor het Italiaanse non-dom-regime:

■  De belastingplichtige moet zijn fiscale woonplaats naar Italië overbrengen en zijn Italiaanse non-dom status minimaal 15 jaar behouden.

■  De belastingplichtige die opteert voor dit Italiaanse Non-Dom Regime, mag 9 van de 10 jaar voorafgaand aan deze keuze voor het Non Dom Regime niet in Italië hebben gewoond cq. zijn fiscale woonplaats in Italië hebben gehad.

■  De keuze voor het Italiaanse Non-Dom Regime moet worden goedgekeurd door de Italiaanse belastingautoriteiten.

In het regime zijn wel een aantal anti-misbruik bepalingen opgenomen. 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel