Perché Puglia?

Perché Puglia?

De regio Puglia in de hak van de Italiaanse laars is soms wat minder bekend, maar de laatste jaren bij echte Italië liefhebbers meer en meer in trek. Waarom is dat toch?

    

 

Pugliesi zijn aardig, gastvrij, authentiek en behulpzaam

Italianen staan algemeen bekend als bijzonder vriendelijke, hulpvaardige en gezellige mensen. Pugliesi lijken hier met hun warme gastvrijheid en open houding nog een extra schepje bovenop te doen. In meer noordelijke delen van Italië gaat het verhaal rond dat Pugliesi niet alleen met je meelopen als je hen naar de weg vraagt (zoals andere Italianen vaak doen) maar je er graag naartoe dragen.
Eeuwenoude gebruiken zijn hier vaak nog springlevend. Er gaat geen dag voorbij zonder een hartverwarmende ervaring met dit warme volk.

Een bijzonder rijke en gevarieerde cultuur

Wie hebben er in de geschiedenis eigenlijk geen voet gezet op Pugliese bodem: de oude Grieken, Macedoniërs, Romeinen, Byzantijnen, Noormannen, Aragonezen. Ze hebben hier allemaal voet aan de grond gehad.
Sporen van deze rijke historie vind je overal terug. In sommige dorpen en stadjes wordt bijvoorbeeld soms nog een Albanees dialect gesproken. Plaatsen met namen als Gallipoli en Monopoli doen niet alleen qua naam maar ook qua uiterlijk aan Griekenland denken. De renaissance is in Puglia minder zichtbaar, maar de pracht en praal van de barok is bijvoorbeeld in Lecce, met als bijnaam ‘Florence van het zuiden’ duidelijk zichtbaar. En dan natuurlijk niet te vergeten de markante sprookjesachtige trulli huisjes die je alleen in Puglia vindt en waarvan de oudste dateren uit de 13e eeuw.

Een regio in opkomst

10 jaar geleden hadden waarschijnlijk nog weinig mensen van deze bijzondere Italiaanse regio gehoord. Alhoewel in de jaren 60-70 van de vorige eeuw veel rugzaktoeristen op weg naar Griekenland vaak reisden via Brindisi om daar op de ferry te stappen. Ook Italianen zelf, veelal uit het Noorden, hebben de Pugliese kusten altijd weten te bekoren; ze brengen er al vele jaren  in grote getale hun zomervakantie door of hebben er tweede huizen.

De afgelopen jaren weten ook Noord-Europeanen en Amerikanen Puglia steeds beter te vinden. Mede door de uitverkiezing van mooiste regio ter wereld door National Geographic (twee keer!) en de vele reisreportages in glossy bladen zoals de Conde Nast Traveller waarin de regio aangeprezen wordt. Verder is de streek ook een vaste vakantiebestemming geworden voor beroemdheden zoals Madonna, Tom Hanks, Ivana Trump en Emanuel Macron. Sommigen hebben hier mooie villa’s gekocht of laten (ver)bouwen. Zoals Gerard Depardieu, Francis Ford Coppola, Helen Mirren, Mickey Rourke en Michail Gorbatsjov.

Zij vormen de voorhoede van een steeds grotere groep buitenlanders die naast wandelen, fietsen, golfen of watersport houdt van de typisch Pugliese ‘modo di vivere’ en hier een (tweede) huis verwerft. Toch lukt het Puglia haar authenticiteit te behouden en vind je er zeker geen massa toerisme.

850 kilometer kustlijn!

Puglia, de hak van de laars van Italie, lijkt soms op de kaart soms kleiner dan het in werkelijkheid is. Het is een grote langgerekte regio en heeft, omgeven door twee zeeën (de Ionische en Adriatische), ongeveer 850 kilometer kustlijn. Op het zuidelijke schiereiland Salento kun je ’s-morgens de zon uit zee zien opkomen en ’s-avonds de zon in zee zien zakken.
Dit is een van de redenen waarom Puglia bij Italianen zelf zo’n populaire vakantiebestemming is. De zee is nooit ver weg en de lange kustlijn biedt een enorme variëteit aan stranden; van bijzondere rotsstranden tot hagelwitte bounty-eiland stranden. En oogverblindende kuststadjes  zoals Polignano, Monopoli, Otranto, Trani en Gallipoli. Kortom, wie van de zee houdt kan niet anders dan houden van Puglia.

Makkelijk bereikbaar vanuit Nederland/België met twee internationale luchthavens. Puglia is per vliegtuig vanuit Nederland en België uitstekend bereikbaar via de twee internationale luchthavens van Bari en Brindisi. En het aantal rechtstreekse vluchten neemt nog ieder jaar toe.

Huizen en grond nog relatief voordelig

In tegenstelling tot de traditioneel populaire regio’s als Ligurië, Piemonte, Toscane, Umbrie of de Marken zijn de prijzen voor onroerend goed in Puglia nog erg gunstig. Een mooi gelegen hectare bouwgrond is al vanaf zo’n 35.000 euro te vinden. Ook de prijs-kwaliteit verhouding voor de bouw van een woning is erg gunstig.

Nu een huis bouwen met de kwaliteitseisen die er in Noord-Europa aan worden gesteld is gezien de opkomst van de regio ook een bijzonder goede investering. Niet alleen als u uw huis in de toekomst weer verkoopt, maar ook als u uw huis een deel van het jaar verhuurd. Dat komt door de (nog) zeer gunstige grondprijzen, de lage bouwkosten en de hoge inkomsten uit mogelijke verhuur. Volgens de Financial Times van 16 april 2016 zijn de prijzen in Puglia slechts de helft van die in de Toscane!

Het authentieke Italië

Waar andere Italiaanse regio’s soms in ras tempo veranderen hechten de Pugliesi enorm aan hun cultuur en tradities lijkt de tijd hier soms te hebben stilgestaan. Het leven heeft hier sowieso een andere snelheid. Hier neem je nog de tijd en aandacht voor elkaar. Ook eeuwenoude gebruiken zijn in Puglia vaak nog springlevend. Wie het echte, pure Italië wil genieten moet hier zijn!

De Pugliese keuken

Puglia is beroemd om haar geheel eigen smakelijke keuken, ook wel bekend als de ‘cucina povera’, de arme keuken. Laat u door deze bijnaam vooral niet op het verkeerde been zetten. Deze arme keuken is groot aan variëteit en rijk in smaak. Hier eet u zonder uitzondering uitstekend tegen een heel aantrekkelijke prijs. Vaak staat de koffie (en soms ook de likeur) aan het eind de maaltijd niet op de rekening! Dat hoort gewoon bij de gastvrijheid. Uiteraard komen vooral liefhebbers van verse vis in deze door zee omgeving regio erg aan hun trekken; zo uit de zee op uw bord.

Verder moeten we niet vergeten dat Puglia met ongeveer 60 miljoen (vaak beschermde) olijfbomen een van de grootse producenten van kwalitatief uitstekende olijfolie is. Die wordt hier dan ook rijkelijk geconsumeerd. En last but not least noemen we nog de wereldvermaarde uitstekende wijnen uit Puglia die wij ook bij ons in Noord-Europa steeds vaker op tafel zien, de Primitivo en de Negroamaro,

Een verrukkelijk klimaat

Over het klimaat kunnen we kort zijn; dat is heerlijk. Lange zomers, relatief korte winters en een lekker vroeg voorjaar. Kortom een geweldig klimaat waardoor ook de Italiaan uit het noorden in de zomermaanden er graag neerstrijkt al dan niet in zijn tweede woning. En als het in de zomer wat te warm wordt is de verkoelende zee nooit ver weg!

W: www.huisinzuiditalie.com

E: info@huisinzuiditalie.com

T: +31 622517528

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel