01-03-2015 Voordeligere nieuwe regeling Spaanse erfbelasting

Voordeligere nieuwe regeling Spaanse erfbelasting

Zoals in maart 2014 al op de website van C&D Solicitors (Malaga / Andalusië) te lezen was, bestond er tot voor kort voor niet-residenten in Spanje een discrimineerde situatie voor wat betreft het erfrecht. Onder dezelfde om-standigheden dienden zij namelijk méér erfbelasting te betalen dan fiscaal residenten. Deze ongelijke behandeling vond plaats doordat de overledene of diens erfgenamen niet-resident waren in Spanje en zij belasting dienden te betalen op nationaal niveau. Deze nationale erfbelasting was namelijk altijd economisch nadeliger dan die op regionaal niveau.

De onrechtmatige discriminatie in deze situatie is door het Europese hof van justitie bevestigd op 3 september 2014 aangezien de situatie niet overeenstemt met de wettelijke bepaling betreffende het vrije verkeer van kapitaal en goederen in Europa. Deze superieure Europese wetgeving verbiedt namelijk de ongelijke behandeling van residenten en niet-residenten. Om te voldoen aan de hier voor genoemde uitspraak is er sinds 1 januari 2015 een nieuwe regeling van kracht in het Spaanse successierecht die bepaalt dat niet-residenten van dezelfde regionale erfwetgeving gebruik kunnen maken als residenten. Hierdoor is de ongelijke behandeling dus volledig komen te vervallen, wat uiteraard zeer goed nieuws is.

In de nieuwe regeling wordt bewerkstelligd dat -wanneer de overledene een Europeaan was die niet-resident was in Spanje- de regionale wetgeving van toepassing is van de autonome regio waarin zich de eigendommen met de meeste waarde bevinden. Als de erfgenamen resident zijn in Spanje, treedt diens regionale wetgeving in werking. Wanneer in dezelfde situatie van de overledene diens erfgenamen niet-resident zijn in Spanje, zijn de regionale bepalingen van kracht van de regio waar de overledene resident was.

Wij willen op dit punt graag aangeven dat de heffing van de erf- en donatiebelasting (Impuesto de Sucesiones y Donaciones) een regionale aangelegenheid is en dat de regionale overheid dus vrij is om diens eigen wetgeving en belastingspercentage vast te stellen, maar dat deze dus in alle gevallen gunstiger zijn dan de eerdere nationale bepaling.

Het gevolg van deze nieuwe regeling is dat er zelfs een fiscale ´oorlog´ is ontstaan tussen de verschillende regio´s op dit punt aangezien sommige -met name zeer welgestelde- mensen dit punt meewegen in hun keuze om fiscaal resident te worden in de ene of juist andere autonome regio. Zeker daar waar het gaat om waardevollere investeringen in onroerend goed kunnen de fiscale verschillen groot zijn. De meest recente en beroemde zaak in Andalusië was die van de onlangs overleden en bijzonder rijke Hertoging van Alba (la Duquesa de Alba). Zij was emotioneel verbonden aan Andalusië, maar vanwege belastingtechnische redenen was zij fiscaal resident in Madrid. Dit heeft haar erfgenamen een erfbelastingvoordeel opgeleverd van maar liefst 90 miljoen euro.

Auteur: Gustavo Calero Monereo, C&D Solicitors/Advocaten (Malaga, Andalusië)
Vertaling: Ariane van Wijk, C&D Solicitors/Advocaten (Malaga, Andalusië)


Zie voor meer juridische informatie op het gebied van erfrecht en onroerend goed de actuele nieuwsartikelen van ons advocatenkantoor op
www.cdsolicitors.com

Un saludo, Ariane van Wijk

C&D Solicitors S.L.P.

Ariane van Wijk

wijk@cdsolicitors.com

Calle La Noria

Edificio El Recreo II, 1° – 15

E-29793 Torróx-Costa (Málaga)

Opening hours: Mon, Wed, Fri, 08:30-15:30 hrs. Tue, Thu 09:30-14:30 + 16:30-19:30 hrs.

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel