Wijziging tarief overdrachtsbelasting bij aankoop tweede woning in Nederland

September 2020

Overdrachtsbelasting

Overdrachtsbelastingvrijstelling voor starters 

Starters op de woningmarkt genieten de komende vijf jaar (tot en met 31 december 2025) een vrijstelling voor de overdrachtsbelasting.

Iemand wordt als starter aangemerkt, wanneer deze starter bij aankoop van de eerste woning jonger dan 35 jaar is, maar wel meerderjarig. Verder geldt dat een starter de vrijstelling maar eenmalig kan toepassen.

Kopers vanaf 35 jaar en kopers jonger dan 35 jaar die geen recht meer hebben op de vrijstelling, gaan het verlaagde tarief van 2%  voor woningen betalen. Voorwaarde voor zowel starters als kopers vanaf 35 jaar is dat zij ook daadwerkelijk in de woning gaan wonen en wel voor onbepaalde duur.

Verhoging algemene tarief overdrachtsbelastingtarief (8% voor vakantiewoningen of verhuurpanden !!) 

Het algemene tarief voor de overdrachtsbelasting wordt verhoogd van 6 naar 8%. 

Dit tarief van 8% geldt voor bedrijfs- en fabriekspanden, maar ook voor woningen die de koper niet gebruikt om zelf duurzaam te bewonen, dus bijvoorbeeld vakantiewoningen of woningen bestemd voor de verhuur. 

Ook de verkrijging van de economische eigendom van een woning of de verkrijging van aandelen in een onroerend-zaakrechtspersoon (fictieve onroerende zaken) valt onder het algemene tarief van 8 % 

 

 

Bron: PWC

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel