Nieuwe onroerende schenkingstarieven voor Vlaanderen

Augustus 2015

Nieuwe onroerende schenkingstarieven voor Vlaanderen

Deel I: vereenvoudiging en verlaging van de tarieven

Erfenissen komen vaak te laat, wordt wel eens gezegd.  Vandaar dat steeds meer mensen een beroep doen op de figuur van de schenking binnen het kader van vermogens- of successieplanning. Nochtans werd tot nu toe vastgesteld dat onroerende schenkingen in zijlijn (bijvoorbeeld tussen zus en broer, neef en tante…) zelden voorkwamen door de hoge schenkingstarieven. In veel gevallen zorgde dit ervoor dat oude woningen of gronden niet tot hun volle potentieel konden benut worden. Roerende schenkingen kunnen sinds een paar jaar genieten van vlakke, verlaagde tarieven (3% of 7%).

Vandaag schroeft Vlaams minister van Financiën, Begroting en Energie Annemie Turtelboom de schenkbelasting voor onroerende goederen terug. Op het menu: vereenvoudiging en verlaging van de tarieven. De nieuwe tarieven treden op 1 juli 2015 in werking.

Verlaagde tarieven, vereenvoudigde schijven
Het onderscheid tussen de verschillende verwantschappen wordt hervormd naar twee categorieën belastingplichtigen: schenkingen in rechte lijn of tussen partners enerzijds en de schenkingen tussen andere personenanderzijds.

De verschillende tariefschalen worden teruggebracht naar vier eengemaakte schijven. Grofweg vergeleken: de schenkingen in rechte lijn genieten van een kleine verlaging (tarief lag tussen de 3% en 30%), maar voor de schenking tussen alle andere personen is de verlaging drastisch voelbaar (tarief lag tussen de 65% en 80%)!

Deze tarieven kunnen bijkomend verlaagd worden voor wie bereid is om te renoveren of te verhuren (Deel II).

Onroerende schenkingen in rechte lijn en tussen partners:

  • een tarief van 3% op de eerste schijf van 150.000 euro;
  • een tarief van 9% op de schijf tussen 150.000 euro en 250.000 euro;
  • een tarief van 18% op de schijf tussen 250.000 euro en 450.000 euro;
  • een tarief van 27% op de schijf boven de 450.000 euro.

Onroerende schenkingen tussen alle andere personen:

  • een tarief van 10% op de eerste schijf van 150.000 euro;
  • een tarief van 20% op de schijf tussen 150.000 euro en 250.000 euro;
  • een tarief 30% op de schijf tussen 250.000 en 450.000 euro;
  • een tarief van 40% op de schijf boven de 450.000 euro.

Nieuw abattement wanneer de begiftigde een gehandicapte persoon is 

Een abattement is een deel van de belastbare grondslag waarvoor een vrijstelling geldt. Dit bestond al voor de erfbelasting, maar nu doet het abattement zijn intrede bij de schenkbelasting. Bij onroerende schenkingen in rechte lijn aan een gehandicapt kind bedraagt het abattement 3.000 euro, vermenigvuldigd met een cijfer dat afhangt van de leeftijd van de begiftigde. Schenkingen buiten rechte lijn aan een gehandicapte genieten van een abattement van 1.000 euro, vermenigvuldigd met een bedrag afhankelijk van de leeftijd van de begiftigde. Dit abattement kan slechts éénmaal (dus voor één schenking) gebruikt worden tussen de schenker en de begunstigde.

En de schenking van bouwgronden en familiale bedrijven? 

Het bijzonder laag tarief voor de schenkingen van bouwgronden dat sinds 2003 bestaat blijft gelden (tot eind 2019). De huidige invoering van de verlaagde tarieven voor onroerende schenkingen verandert daar niets aan.

Welk tarief moet je nu toepassen indien je een bouwgrond wil schenken? Het wordt afwegen en kiezen. Daarbij zal je rekening moeten houden met de waarde van de grond, de verwantschap en het al dan niet bestemd zijn voor woningbouw. Bij twijfel raadpleeg je best een notaris. De voorwaarden voor het verlaagd tarief kan je hier terugvinden.

Ook de kosteloze schenking van familiale bedrijven blijft gelden. Klik hier voor meer informatie over de voorwaarden.

Wist u dat…

… een woning schenken niet betekent dat je moet verhuizen? Je kan schenken met voorbehoud van vruchtgebruik. Dit betekent dat het eigendomsrecht als het ware wordt gesplitst, maar dat je nog steeds kan genieten van het onroerend goed. Bij overlijden wordt de begunstigde dan volle eigenaar.

… de schenking van een onroerend goed gelegen in Brussel of Wallonië ook kan gebeuren met toepassing van de verlaagde tarieven? Het is jouw fiscale woonplaats als schenker en niet de ligging van het onroerend goed die bepalend is.

Bron: www.notaris.be

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel