Vergelijking kosten van levensonderhoud Spanje - Nederland

25-03-2022

Nederland duurste jongetje van de klas

Werkt u ook steeds harder voor steeds minder en is uw portemonnee ook steeds sneller leeg?  Dan toch maar eens in Spanje kijken !

Vergelijking kosten van levensonderhoud tussen Nederland en Spanje

Afgelopen jaren zal iedereen wel gemerkt hebben, dat we steeds harder moeten werken voor steeds minder en dat er ook van de AOW en het pensioen steeds minder overblijft.  De economie (Bruto Nationaal Product) groeit jaar op jaar (uitgezonderd 2020, vanwege de coronacrisis), maar werkenden en pensioengerechtigden zien dit nauwelijks terug in hun portemonnee. De zogenaamde fantoom groei (Sander Heijne)

Lonen, AOW, pensioenen stijgen nauwelijks, terwijl alles om ons heen steeds duurder wordt (kosten van levensonderhoud, energie, benzine, abonnementen, lokale heffingen etc. etc. ).

Daarboven op komt ook nog eens de recente inflatie, die hoger is dan de afgelopen jaren.

Wat te doen ?  (Tevergeefs) wachten op stijgende lonen, AOW of pensioen of toch maar eens in Spanje kijken ? Waar de kosten van levensonderhoud beduidend  lager liggen.

Ter vergelijking  (op basis van gegevens van NUMBEO, wereldwijde database die  consumentenprijzen bijhoudt en met elkaar vergelijkt, november 2021)

Consumentenprijzen (zonder huur):  Spanje 28.16% lager dan in Nederland

Consumentenprijzen(met huur) : Spanje 31.98% lager dan in Nederland

Huurprijzen : Spanje 41.00% lager dan in Nederland

Restaurantprijzen : Spanje 29.72% lager dan in Nederland

Prijzen boodschappen  : Spanje  29.44% lager dan in Nederland.

Een vereenvoudigd rekenvoorbeeld:

Een gemiddeld modaal huishouden van drie of meer personen geeft in Nederland zo'n € 1500,-- tot € 2000,-- per maand uit.

Op basis van bovenstaande, is het leven in Spanje ca.  30% goedkoper  dan in Nederland, dan betekent dit dat u tussen de € 450,--  en € 600,--  goedkoper uit bent in Spanje dan in Nederland.  Bovendien krijgt u de Spaanse zon er nog gratis bij. Waar wacht u nog op….  Goedkoper in Nederland gaat het niet meer worden.

Maar waar te beginnen ?

Lees er alles over in het handboek Wonen en kopen in Spanje

350 pagina´s onmisbare en onafhankelijke juridische, fiscale, financiële en praktische  informatie over emigreren en/of aankoop van een (tweede) huis in Spanje

https://www.eenhuisinhetbuitenland.nl/a-71046606/spanje/wonen-en-kopen-in-spanje-2022-2023/#description

Ook te bestellen via de website van uw favoriete boekhandel

 

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel