De Italiaanse overdrachtsbelasting; de nieuwe tarieven

juni 2015

De Italiaanse overdrachtsbelasting

Bij een bestaande woning (dus geen nieuwbouw) is men geen BTW ver-schuldigd maar betaalt men Italiaanse overdrachtsbelasting. De geometra moet in het kadaster eerst de rendita opvragen (vergelijkbaar met een soort WOZ-factor). Deze rendita moet met een andere variabele factor worden vermenigvuldigd om zo tot een bepaalde WOZ-waarde te komen. Over deze waarde wordt uiteindelijk Italiaanse overdrachtsbelasting geheven. Bij oude huizen is deze rendita-factor vaak zo laag dat de kadastrale waarde slechts een fractie is van de werkelijke marktwaarde. Bij jongere huizen komt de rendita-factor meer in de buurt van de werkelijke marktwaarde.

In Italië is het niet ongebruikelijk dat het huis en de grond een aparte kadastrale vermelding hebben.  De grond moet echter gewaardeerd worden tegen de werkelijke marktwaarde. Deze taxatie wordt gedaan door de geometra van de koper en de verkoper. Uiteindelijk vraagt de notaris aan zowel de koper als de verkoper of zij het eens zijn over de m2 prijs. 

Na het transport dient de notaris de koopakte zo spoedig mogelijk te laten registreren - uiteindelijk binnen 30 dagen - en in het onroerend goed register het onroerend goed op naam van de koper te laten overschrijven en van de overdracht melding te maken aan het kadaster.

Bij alle drie die handelingen dient de notaris namens de koper belasting te betalen. Die belastingen worden in dit handboek onder één noemer aangeduid als “overdrachtsbelasting”. Het gaat daarbij om:

• registratiebelasting (imposta di registro),

• hypotheekbelasting (imposta ipotecaria)

• kadastrale belasting (imposta catastale).

Aankoop gebouw voor residentieel gebruik –  niet gebruikt als eerste woning - verschuldigde belasting door de koper (vanaf 1/1/2014)- Tassazione acquisto fabbricato ad uso abitativo

 

Status verkoper

B.T.W.

 

Register

 

Hypothecair         

Kadastraal

Privé

Geen

         9%

(niet lager dan

€ 1.000,--)

€ 50,00

€ 50,00

“Non-bouwbedrijf” die niet de restauratie, de sanering en of de herstructurering uitgevoerd heeft.

“Bouwbedrijf” (of bedrijf die verbouwing heeft uitgevoerd) die na 5 jaren na voltooiing werkzaamheden verkoopt.

 

Geen

 

9%

(niet lager dan

€ 1.000,00)

 

 

€ 50,00

 

€ 50,00

“Bouwbedrijf” (of bedrijf die verbouwing heeft uitgevoerd) die binnen 5 jaren na de vol-tooiing werkzaamheden of later verkoopt, in het geval dat verkoper voor de B.T.W.heeft gekozen of in het geval van gebouwen die als sociale woningen zijn be-steden.  

10% (22% bij luxe huizen )

€ 200,00

€ 200,00

€ 200,00

 

 

Aankoop “eerste huis” en zijn aanhorigheden (voor permenant gebruik) – verschuldigde belasting door de koper (verlaagde tarieven)

Tassazione acquisto prima casa e sue pertinenze

 

Status verkoper

B.T.W.

 

Register

(Imp. di registro)

 

Hypothecair

(Imp.

ipotecaria)

Kadastraal

(Imp. Catastale)

Privé

Geen

2%

(niet lager dan € 1.000)

€ 50

€ 50

“Non-bouwbedrijf” die niet de restau-ratie, de sanering en of de herstructurering uitgevoerd heeft. “Bouwbedrijf” (of be-drijf die verbouwing heeft uitgevoerd) die na 5 jaren na voltooiing werkzaamheden verkoopt.

Geen

 

2%

(niet lager

dan € 1.000)

€ 50

€ 50

“Bouwbedrijf” (of bedrijf die verbouwing heeft uitgevoerd) die binnen 5 jaren na de voltooiing werkzaamheden of later ver-koopt, in het geval dat verkoper voor de B.T.W.heeft gekozen of in het geval van gebouwen die als sociale woningen zijn besteden.

4%

€ 200

€ 200

€ 200

 

Bron:

Agenzia delle Entrate/Italiaanse Belastingdienst

.Avvocato Raffaela Amato / Italiaans Juridisch Bureau Amato

Branderskamp 59 - NL  3851XV Ermelo

T.  +31653228449

E.  italiaansjuridischbureauamato@gmail.com

W. www.bureau-amato.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel