De Plus Value; de laatste ontwikkelingen

20-04-2015

LAATSTE ONTWIKKELING PLUS-VALUE

UITSPRAAK van het Europese Hof op 26-2-2015

Heffing sociale lasten in de Plus-Value bij verkoop van huizen in Frankrijk door buitenlanders (preciezer:  een ieder die in een ander EU-land sociale lasten betaalt) is in strijd met het Europese recht.  Het is van groot belang zo snel mogelijk officieel bezwaar in te dienen.

Het Europese Hof heeft uitgemaakt (in het arrest in zaak C-623/13) dat het onderdeel sociale lasten in de plus-value heffing in Frankrijk (ingevoerd augustus 2012) door een elders in de EU aan sociale lasten onderworpen persoon, in strijd is met het Europese recht.  In deze zaak ‘de Ruyter’ ging het over andere inkomsten dan die uit verkoop van onroerend goed, maar uit deze uitspraak kan als algemene regel worden afgeleid dat men slechts in één lidstaat onderworpen kan worden aan de heffing van sociale lasten. De Nederlander de Ruyter, werkzaam als expat in Frankrijk, heeft tot aan de ‘Conseil d’Etat’,  het hoogste rechtsorgaan in Frankrijk, geprocedeerd tegen de heffing van sociale lasten over zijn arbeidsinkomen in Frankrijk.  De ‘Conseil d’Etat’ heeft aan het Europese Hof van Justitie vragen gesteld over de rechtsmatigheid van de heffing van sociale lasten door Frankrijk bij niet- ingezetenen van Frankrijk.  Het Europese Hof heeft geoordeeld dat deze heffing niet conform de Europese verdragen is.   Deze uitspraak heeft ook gevolgen voor de heffing van sociale lasten in de plus-value bij verkoop van huizen door buitenlanders.  Het wachten is nu op de uitspraak van de ‘Conseil d’Etat’.  Deze uitspraak wordt in het najaar van 2015 verwacht.  Volgens informatie ontvangen van de Belastingdienst voor ‘non-résidents’ in Noisy-le-Grand, zal de Franse regering waarschijnlijk na uitspraak van de Conseil d’Etat tot actie overgaan. 

Wel is het om twee redenen van groot belang om zo snel mogelijk officieel bezwaar in te dienen bij de Franse fiscus.  Enerzijds om uw rechten veilig te stellen, waarvoor een verjaringstermijn geldt.  Anderzijds om een zo gunstig mogelijke positie te verwerven in de volgorde van behandeling van het te verwachten grote aantal bezwaarschriften.

Het is niet te verwachten dat de Franse overheid de ten onrechte geheven ‘prélèvements sociaux’ (sociale lasten) zomaar spontaan gaat terugbetalen aan de rechthebbenden.  Zelfs valt te verwachten dat elke aanleiding, als niet correct of niet geheel volledig ingediend bezwaarschrift, door de Franse overheid zal worden aangegrepen om het bezwaar af te wijzen.  Daarom is het van groot belang om hiervoor een specialist in te schakelen.

Neem voor verdere informatie of het aantekenen van bezwaar tegen de heffing van sociale lasten in de plus-value winstbelasting  contact met ons op.

France Estate Services   | Lange Voorhout 70 | 2514 EH  Den Haag        

T.  070-3605101

E. : info@franceestateservices.com

W : www.franceestateservices.com

 

 

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel