Spanje is geen fiscaal paradijs meer. Intensieve fiscale uitwisseling tussen Nederland en Spanje

De boze Spaanse fiscus

Vroeger had Spanje de naam een soort fiscaal paradijs te zijn.

Het was toen normaal om slechts een gedeelte van de bezittingen of inkomsten niet op te geven, want er was nauwelijks sprake van enige controle en de Spaanse belastingambtenaren werkten zeer inefficiënt, als ze al werkten.

De laatste jaren is deze situatie totaal anders.

De belastingdienst is fors gereorganiseerd en men beschikt over de meest moderne en efficiënte  automatiseringssystemen van Europa. Daar kan men in Nederland niet aan tippen.

Er is een zeer goede uitwisseling van informatie met het buitenland en er is bijna niets dat de Hacienda nog ontglipt. Gevolg is, dat de Spaanse fiscus steeds sneller foute aangiften corrigeert met de juiste gegevens, gevolgd met enorm hoge boetes, waar nauwelijks bezwaar tegen gemaakt kan worden. De Spaanse fiscus staat thans bekend als de meest agressieve belastingdiensten in Europa. Voor fouten of onbekendheid met het Spaanse systeem kent men geen genade.

Ook buitenlandse belastinginspecteurs maken graag gebruik van dit bijzonder goed werkende systeem om te informeren naar verzwegen bezittingen en inkomsten van landgenoten in Spanje.

Dat hebben veel Nederlanders en Belgen gemerkt, o,a, door de correctie van staatspensioenen in Nederland en België, waar belasting op geheven wordt in het bronland, maar welke wel degelijk opgegeven moet worden in Spanje. Niet om dubbele belasting te betalen, wel om het juiste belasting tarief over het totale inkomen met aftrek van betaalde belasting buiten Spanje te bepalen. Velen meenden deze inkomsten niet te hoeven opgeven, want er was immer al belasting over betaald, maar de Spaanse fiscus heeft al deze fouten gecorrigeerd inclusief de nodige boetes.

Ook het niet opgeven van een forfaitaire huurwaarde over onroerend goed buiten Spanje wordt nu gecorrigeerd en beboet, alsmede inkomsten uit belegging zoals aandelen en obligaties bij niet Spaanse banken en beleggingsinstellingen moet natuurlijk opgegeven worden.

Het niet opgeven van vermogen buiten Spanje wordt eveneens beboet met enorme absurde boetes. Zo hoog zelfs dat er vragen gerezen zijn bij de Europese Commissie.

Er zijn nog steeds mensen die denken dat ze geen aangifte inkomstenbelasting hoeven te doen omdat ze zich hiervoor niet hebben opgegeven, maar dan vergeten ze wel dat iedereen die meer dan 183 in Spanje woont, automatisch fiscaal resident is en dus aangifte moet doen, een aantal specifieke gevallen uitgesloten. Aan de hand van drie hoofdcriteria wordt getoetst of U als fiscaal ingezetene van Spanje wordt beschouwd te weten:

  • U moet als natuurlijk persoon in Spanje fysiek aanwezig zijn geweest voor een periode van minimaal 183 dagen. Wanneer u kunt aantonen, dat U minimaal 183 dagen in een ander land verbleef dan beschouwt de Spaans fiscus U als niet-ingezetene.
  • Uw partner en/of kinderen, die van U financieel afhankelijk zijn, zijn ingezetene in Spanje.
  • Het middelpunt van Uw levensbelangen bevindt zich in Spanje, hetgeen kan blijken uit het feit, dat u een huis voor permanente bewoning in Spanje heeft, U in Spanje werkzaamheden verricht of een bedrijf heeft, U vermogen in Spanje heeft, u in Spanje verzekerd bent of dat u lid bent van bijvoorbeeld sportverenigingen, clubs etc of dat u gebruik maakt van de medische voorzieningen in Spanje

Als fiscaal resident in Spanje moet U inkomstenbelasting betalen over Uw wereldwijde inkomen, dus alle inkomsten waar ook ter wereld ontvangen. U dient zelf te zorgen dat de aangifte tijdig gedaan is. Voor eind juni van elk jaar moet U aangifte doen over het voorafgaande jaar.

Tip: 

Bij twijfel kunt u het beste door een deskundige belastingadviseur late beoordelen aan de hand van uw specifieke situatie of u wel of niet als fiscaal resident beschouwd zal worden door de Spaanse fiscus.

Accountnet Gestor & Accountancy Services SL

Martin Boulonois

Avenida País Valencia 48-50

E-03580    Alfaz del Pi   -  Alicante

T. 965 88 78 40

E. info@accountnet.info

I.  www.accountnet.info

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel