Surtaxe d'habitation op Uw 2e huis in Frankrijk

september 2023

Een flinke belastingverhoging dreigt voor Nederlanders met een 2e huis in Frankrijk. In bepaalde gemeentes in populaire gebieden in Frankrijk zal binnenkort gestemd worden over een surtaxe (extra belasting) op de  taxe d’habitation (onroerend goed belasting, gebruikersgedeelte).

Compensatie eerdere afschaffing

De Franse overheid heeft als cadeautje voor de Franse kiezers de taxe d’habitation op het eigen woonhuis afgeschaft. Wij vermoeden dat de overheid het financiële verlies voor een gedeelte wil compenseren met bovengenoemde maatregel. Officieel is het een maatregel om leegstand van huizen tegen te gaan.

Gemeenten zijn aan zet

Naar verwachting zal voor het einde van het jaar in de meeste gemeenten de beslissing gevallen zijn. Naar verwachting zullen niet alle gemeentes deze surtaxe willen invoeren, daar zij bang zullen zijn kopers van tweede huizen af te schrikken. In vele Franse gemeenten vormen de bezitters van tweede woningen een groot economisch belang voor het gebied. Voorlopig lijkt het dus dat even afgewacht moet worden hoe het in de betreffende gemeenten zal uitpakken.

 

Niet langer 1.149 maar bijna 3.700 gemeenten zullen het bedrag aan woonbelastingen voor tweede woningen gelegen op hun grondgebied met maximaal 60% kunnen verhogen. Met deze interactieve kaart kunt u controleren of de uwe er één van is (zie onderstaande link).

De burgemeesters van kleine badplaatsen en skigebieden wachtten ongeduldig op de publicatie ervan. Het decreet dat hen toestaat een woontoeslag toe te passen op tweede woningen is zojuist in het staatsblad gepubliceerd. Zij mogen vanaf volgend jaar hun aandeel in de woonbelasting op tweede woningen verhogen. Deze verhoging van 5% tot 60% is al van toepassing in 1.149 gemeenten in steden met meer dan 50.000 inwoners in gebieden met een overspannen woningmarkt met een tekort aan huur- en koopwoningen.

Zoals u op onderstaande kaart kunt zien, zijn er 2549 extra gemeenten die, vanwege een tekort aan huur of koopwoningen deze toeslag mogen toepassen (in totaal zijn er nu 3698 gemeenten).

https://www.bfmtv.com/immobilier/fiscalite/surtaxe-d-habitation-residences-secondaires-verifiez-si-votre-commune-pourra-l-appliquer-en-2024_AV-202308280587.html

Op deze kaart zien we duidelijk de omvang van het huidige gebied zien. De overgrote meerderheid van de tweede woningen is gelegen aan de Atlantische kust en de Middellandse Zeekust, evenals in het achterland van de Provence, Var en Nice, maar ook in de wintersportoorden van de Alpen, Jura en Pyreneeën. Hierin liggen gemeenten die deze surtaxe kunnen gaan heffen.

U kunt ook in onderstaande tabel zoeken of uw gemeente wel of niet onder de maatregel valt:

Het besluit om de huisvestingsbelasting te verhogen op woningen die alleen tijdens vakanties of weekends worden bewoond, zelfs als ze de rest van de tijd aan toeristen worden verhuurd, blijft ter beoordeling van de burgemeesters. Heeft u daarentegen een geheel leegstaande woning, zonder inboedel, in één van de op deze kaart weergegeven gemeenten, dan ontkomt u niet aan de leegstandsbelasting (taxe sur les logements vacants)

Frankrijk telt 6,7 miljoen tweede woningen en leegstaande woningen, maar hoeveel woningen in totaal door deze twee specifieke lokale belastingen getroffen zullen worden, is op dit moment lastig te zeggen. In de eerste plaats omdat de belastingdienst nog bezig is met het afronden van de eigenarenverklaringen over het gebruik dat zij maken van de woningen die zij bezitten. De enige cijfers die we hebben zijn die van INSEE.

In 2022 telde Frankrijk 3,7 miljoen tweede woningen, waar nog 3 miljoen leegstaande woningen bij moeten komen, oftewel 18% van de Franse woningvoorraad (exclusief Mayotte). Echter, niet alle woningen bevinden zich in gebieden met een tekort aan woningen. En niet alle burgemeesters zijn van plan deze toeslag toe te passen. Tweede huiseigenaren en toeristen de deze woningen huren zorgen immers ook voor inkomsten van de lokale middenstand.

Deze belastingen kunnen namelijk worden gebruikt voor de bouw van sociale woningen en sportfaciliteiten.

De verhoging van deze belastingen kan er ook toe leiden dat eigenaren hun tweede huizen te koop zetten, omdat ze de belastingdruk te hoog vinden worden. Dit kan leiden tot een prijsverlaging waardoor de vastgoedmarkt toegankelijker wordt voor lokale bewoners in de betrokken gemeenten.

Bron en voor meer informatie :

France Estate Services

Nassaulaan 13
2514 JS Den Haag

T. +31 (0)70 360 5101
E. info@franceestateservices.com

W. www.franceestateservices.com

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel