01-03-2016 Het huurwaardeforfait in Spanje en de aangifte ervan

Inkomstenbelasting niet-resident

Bent u in het bezit van een (vakantie-)huis en verblijft u minder dan 183 dagen per jaar in Spanje, dan bent u ook verplicht om jaarlijks – voor 31 december - belastingaangifte de doen door middel van het aangifteformulier Modelo 210. Deze belasting wordt gebaseerd op de fiscale waarde van het huis en elke individuele huiseigenaar dient hiervan aangifte te doen. Voor wat betreft het belastingjaar 2015: uiterlijk 31 december 2016 dient de Spaanse fiscus in het bezit te zijn van uw aangifteformulier en de verschuldigde belasting betaald te zijn.

Ter verduidelijking: De Spaanse fiscus gaat ervan uit dat iedereen die profiteert van het hebben van een huis in Spanje gebruik maakt van de infractructuur zoals het wegenet, het vliegveld, openbare werken e.d., ook bij moet dragen aan het Spaanse belastingsysteem. Men heeft een NON RESIDENT TAX DECLARATION  ontwikkeld, genaamd DEEM INCOME TAX.

Ook al ontvangt de eigenaar geen inkomsten/huur van het pand, gaat de wet uit van 1,1 – 2% winst op de kadastrale waarde van het huis (de hoogte van het bedrag hangt af van het feit of deze cadastrale waarde wel of niet aangepast en ge-update is). Het resultaat van deze veronderstelde inkomsten betaalt u voor het genot en de voordelen van het hebben van een tweede huis. Voor inwoners van de Europese gemeenschap, Ijsland en Noorwegen geldt dat er over dit bedrag 20% (van 1/1 t/m 11/7) en 19,5% (van 12/7 t/m 31/12) belasting wordt geheven, voor de overige landen 24%.

Formulier 210

Het jaarlijks berekenen, indienen en betalen van deze DEEM INCOME TAX door middel van Modelo 210 dient men als niet-resident zelf te doen, op het belastingkantoor.

Kortom: als huiseigenaar in Spanje bent u wettelijk verplicht om één van bovengenoemde belastingaangiftes te doen, afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Als resident in mei en juni 2016, als niet-resident voor 31 december 2016. Indien dit niet op tijd gebeurt, riskeert u een boete.

Profesionele hulp

De (Spaans- en Engelstalige) fiscalisten en advocaten van Marbella Solicitors, met meer dan 12 jaar ervaring op dit gebied, willen u graag bij helpen bij het berekenen en indienen van uw belastingaangifte.

Neem contact met ons op voor een gratis oriënterend gesprek in een van onze kantoren aan de Costa del Sol (Marbella, Málaga, Mánilva, Mijas Costa, Axarquía/Vélez-Málaga en Nerja). 

 

via:  mail@marbellasolicitors.com

of telefonisch op (0034) 952 901 225.

http://www.marbellasolicitors.com/

Marbella Solicitors

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel