Kosten bij afsluiten hypotheek. Wie betaalt wat ?

Kosten bij afsluiten hypotheek. Wie betaalt wat ?

Bij het afsluiten van een hypotheek in Spanje komt een hoop kijken. En wie betaalt wat eigenlijk ? Een hypotheekvestiging brengt immers diverse kosten met zich mee. Wij leggen in dit artikel graag uit wie welke kosten voor zijn of haar rekening dient te nemen.

Bij het vestigen van een hypotheek dient er een zogenaamde AJD-belasting te worden betaald. Deze belasting is een percentage, die wordt berekend over de totale hypothecaire zekerheid (hoofdsom van de lening plus rente en kosten, afhankelijk van wat er in de kredietovereenkomst is opgenomen).

Het percentage verschilt per Comunidad Autónoma (Spanje is onderverdeeld in 17 autonome regio’s, de zogenoemde Comunidades Autónomas). Volgens de Real Decreto-Ley 17/2018 van 8 november 2018, dienen de banken de AJD-belasting te betalen. Dit werd voorheen volledig door de kredietnemer betaald.

De Spaanse Hoge Raad bepaalde recent nog dat de notariskosten door de kredietnemer en de bank dienen te worden betaald (ieder de helft); de kosten van het Registro de la Propiedad (het kadaster in Spanje) komen voor rekening van de bank en de kosten van de gestoría dienen door de kredietnemer en de bank te worden betaald (ieder de helft). De Hoge Raad heeft zich niet uitgesproken omtrent de taxatiekosten.

Dat zaken snel kunnen veranderen blijkt uit een aankomende nieuwe wetswijzigng. Met ingang van 16 juni 2019 zullen banken alle gerelateerde kosten aan een hypotheekvestiging moeten betalen, met uitzondering van de taxatiekosten. Deze laatste zullen voor rekening blijven van de kredietnemer.

Doorhaling hypotheek

Overigens is het belangrijk om niet te vergeten, dat een hypotheek, nadat de hypotheciare lening is afgelost, niet automatisch wordt doorgehaald in het Kadaster. De doorhaling van een hypotheek vindt plaats door middel van de ondertekening van een notariële akte van doorhaling, welke ingeschreven dient te worden in het Registro de la Propiedad. Het doorhalen van een hypotheek brengt kosten met zich mee (notariskosten, kosten voor Registro de la Propiedad en gestoría). Ook deze blijven allemaal voor rekening van de kredietnemer.

Bron en voor meer informatie over afsluiten van een hypotheek in Spanje:

Rosa Kraft (advocaat)

DE LA FUENTE ADVOCATEN

Van Vollenhovenstraat 15 A
3016 BE  Rotterdam
The Netherlands

T.  +31 10 212 02 73
F.  +31 10 436 65 60

E.  Rosa.kraft@dlfma.com

W. www.dlfma.com

 

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel