Beleggersverbod in Nederland, dan toch maar eens in het buitenland kijken ?

De Nederlandse woningcrisis neemt al heel wat jaren serieuze vormen aan. Nu zelfs zo serieus dat diverse grote steden, zoals Haarlem, Rotterdam, Eindhoven en Den Haag, vastgoedbeleggers een verbod gaan opleggen om huizen te kopen. Zo’n opkoopverbod zal in sommige steden al vanaf 2022 ingaan, vroeger dan verwacht. Het verbod zal naar verwachting de komende vijf jaar het aanbod aan woningen voor starters en gezinnen in grote steden vergroten en de leefbaarheid in steden verbeteren. Nu overbieden beleggers met enorme bedragen te koopstaande woningen met als doel ze te “verkameren” en voor heel veel geld te verhuren aan toeristen, studenten en arbeidsmigranten.

Het verbod zal gaan gelden in een aantal specifieke wijken in deze gemeenten. Beleggers mogen bijvoorbeeld geen goedkope tot middeldure panden meer opkopen. Alleen mensen die een woning kopen om zelf te betrekken, kunnen dan nog in deze steden gaan wonen. 

In het laatste kwartaal van 2020 werd zelfs 40% van de koopwoningen in grote Randstad-steden verkocht aan beleggers. Starters kopen juist minder woningen, onder meer doordat vastgoedbeleggers hen voor zijn en meer financiële mogelijkheden hebben dan zij.

Wordt beleggen in buitenlands vastgoed nu interessanter ?

Ook in het buitenland zien we een tendens, dat beleggers het moeilijker krijgen in grote steden. Gemeentes gaan steeds vaker over tot regulering van de huizenmarkt en leggen beleggers/verhuurders allerlei verplichtingen en beperkingen op. Enerzijds om bestaande hotels en pensions te beschermen, maar ook om betaalbaar wonen in de binnensteden voor de locale bevolking te waarborgen.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel