Terugvordering onterecht betaalde sociale contributies bij verkoop Frans onroerend goed

20-11-2015

Er is al veel gezegd en geschreven over de teruggaaf van sociale contributies die zijn betaald over vermogenswinsten bij verkoop van Frans onroerend goed

Ten vervolge op de principe uitspraak van het Hof van Justitie van Europa in Luxemburg op 26 februari jl. dat Frankrijk niet het recht heeft om sociale contributies op te leggen over inkomsten van personen die niet verplicht sociaal verzekerd zijn in Frankrijk, in juli opnieuw formeel vastgelegd in een arrest van  de Franse Conseil d'Etat, gebeurde er vervolgens gek genoeg helemaal niets.

Nu is er dan een officiële reactie van de Franse belastingdienst, waarin wordt bevestigd dat u inderdaad bezwaar kunt maken tegen ten onrechte betaalde sociale contributies. U moet echter wel kunnen aantonen dat u op het moment van verkoop verplicht verzekerd was in een ander land dan Frankrijk. In de praktijk blijkt het niet altijd eenvoudig te zijn om uw bewijslast rond te krijgen. Toch is het aan te raden een bezwaarschrift in te dienen. Voor het belastingjaar 2013 dient dit vóór 31 december 2015 te gebeuren. Mocht u in 2014 of 2015 hebben verkocht dan heeft u nog even de tijd.

Bij verkopen die nog vóór het einde van het jaar zullen plaats vinden wordt de Franse notaris geacht  de sociale contributies op de verkoopprijs in te houden en af te dragen aan de Franse belastingdienst. Deze contributies bedragen in totaal 15,5% over de gecorrigeerde winst. Echter, in een recent  persbericht van de belastingdienst  staat vermeld dat de zgn. 'prélèvement de solidarité' van 2% (onderdeel van het totale percentage van 15,5%) niet de Franse sociale zekerheid financiert en dus ook niet wordt teruggegeven! Bij een succesvolle bezwaarprocedure wordt dus niet 15,5% teruggegeven, maar 13,5%.

De laatste weken is het Franse notariaat geconfronteerd met het verzoek van verkopers, woonachtig binnen de EU, om de sociale contributies in het geheel niet aan de belastingdienst af te dragen. Niet alle notarissen waren bereid hieraan mee te werken. Inmiddels echter heeft de directeur général van de Conseil Supérieur du Notariat de bevestiging ontvangen dat de Franse notarissen de sociale contributies niet langer behoeven af te dragen. Verkoopt u dus tussen nu en het einde van het jaar dan voorkomt u een bezwaarschrift en bespaart u 15,5% (alhoewel de belastingdienst er nog van uitgaat dat de 2% 'prélèvement de solidarité' wel degelijk verschuldigd is). 

Helaas is dit belastingvoordeel waarschijnlijk van korte duur. Er ligt nu een wetsvoorstel waarbij vanaf 1 januari 2016 de sociale contributies via een achterdeur weer kunnen worden opgelegd! Het geld wordt in de toekomst namelijk niet langer aangewend voor de Franse sociale zekerheid (hetgeen strijdig is met EU-recht), maar wordt toegeschreven aan een zgn. ouderdomsfonds (Fonds de solidarité vieillesse). De Franse overheid is er van overtuigd dat dit niet in strijd is met het Europese recht, maar de vraag is of deze nieuwe regeling wel stand gaat houden voor het Hof van Justitie van Europa. Dit betekent echter wel een nieuwe procedure die wellicht weer jaren zal duren. De tijd zal het leren !

www.heeringassociaties.eu

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel