Verschillen Nederlands-Duits Erfrecht

Verschillen Nederlands-Duits Erfrecht

Een paar wezenlijke verschillen tussen het Duitse erfrecht en het Nederlandse erfrecht

(vergelijk de nummers)

HET WETTELIJK ERFRECHT               

Duitsland:

1. Een ongehuwde en kinderloze erflater heeft zijn ouders ieder voor de helft als erfgenaam. De broers en zusters  erven pas wanneer een ouder is vooroverleden.

2. Na het overlijden van een kinderloze echtgenoot erven naast de langstlevende echtgenoot eveneens de ouders (of wanneer zij zijn vooroverleden de broers en zusters)

3. De kindsdelen na het overlijden van een gehuwde ouder zijn afhankelijk van de vraag of de ouders in een Zugewinngemeinschaft waren getrouwd of niet.

Nederland:

1. Een ongehuwde en kinderloze erflater heeft zijn ouders, broers en zusters voor gelijke delen als erfgenaam. Vader en moeder erven tenminste een kwart.

2. De langstlevende echtgenoot erft alles.

3. De echtgenoot en de kinderen erven gelijke delen. Door de wettelijke verdeling gaan alle bezittingen en schulden naar de langstlevende. De kinderen krijgen alleen wilsrechten.

DE POSITIE VAN DE LANGSTLEVENDE ECHTGENOOT

Duitsland:

1. Het erfdeel van de langstlevende echtgenoot is afhankelijk van de Ordnung die de langstlevende echtgenoot naast zich heeft.

2. De langstlevende partner is uitgesloten van het erfgenaamschap wanneer op het moment van overlijden de overledene een echtscheidingsprocedure is gestart of zich bij het echtscheidingsverzoek van de andere partner heeft gevoegd.

Nederland:

  1. Of er een gemeenschap van goederen is of niet, maakt voor het erfdeel van de langstlevende echtgenoot niet uit. Het huwelijksvermogensrecht bepaalt wel wat zich in de nalatenschap bevindt. Zijn er kinderen dan erven de kinderen en de langstlevende echtgenoot een gelijk deel.
  2. De echtgenoot is geen erfgenaam meer wanneer de echtscheidings beschikking is ingeschreven in de registers van de Burgerlijke Stand. De gemeenschap van goederen eindigt wanneer het echtscheiding verzoek is ingediend bij de Rechtbank.

BESCHIKKINGEN DIE WERKEN NA DE DOOD

Duitsland:

  1. Een testament kan eigenhandig geschreven worden. Alleen een Erbvertrag moet notarieel worden vastgelegd.
  2. Echtgenoten kunnen een gemeenschappelijk bindend testament maken.
  3. Twee of meer personen kunnen een notarieel Erbvertrag maken. Er kunnen eenzijdige en/of wederkerige regelingen in worden gemaakt, waaraan partijen zijn gebonden en die alleen met aller medewerking kunnen worden veranderd.
  4. Notarieel kan worden vastgelegd dat diegenen die recht hebben op een Pflichtteil (legitieme portie) daarvan af zullen zien. Afstand geldt ook voor de afstammelingen van de kinderen die afstand hebben gedaan van het Pflichtteil.

Nederland:

1. Testamenten moeten in beginsel voor een notaris worden opgemaakt.

    Bepaalde zaken kunnen met een codicil worden vermaakt.

2. Gemeenschappelijke testamenten zijn niet mogelijk.

3. Ook Erbverträge of overeenkomsten over een nalatenschap zijn verboden.

4. Afstand van de legitieme tijdens het leven is onmogelijk.

DE LEGITIEME PORTIE (PFLICHTTEIL)

Duitsland:

1. Kinderen, echtgenoten en ouders hebben een legitieme portie

2. De aanspraak op de legitieme (de helft van het wettige erfdeel) kan direct worden opgeëist (verjaart na 3 jaar).

3. Heeft de overledene 10 jaar voor zijn overlijden schenkingen gedaan dan hebben de legitimarissen een aanspraak op degene die deze schenkingen hebben gekregen. Deze 10 jaar termijn geldt niet voor schenkingen aan echtgenoten en bij schenkingen met een vruchtgebruik.

Nederland:

1. Alleen de kinderen van de overledene hebben een legitieme portie. De legitieme voor de ouders is in 1996 afgeschaft. Echtgenoten hebben geen legitieme, ook nooit gehad. Zij hebben wel speciale rechten wanneer zij zijn onterfd.

2. De legitieme kan door de kinderen pas worden opgeëist wanneer de langstlevende partner is overleden of wanneer de langstlevende failliet gaat.

3. Bij de berekening van de legitieme worden alleen schenkingen in de laatste 5 jaar voor het overlijden in aanmerking genomen.

Van Weeghel Doppenberg Kamps

Notarissen | Juristen | Adviseurs

Keppelseweg 1-3

7001 CE Doetinchem

T. 0314-372239

E. schoppema@vwdknotarissen.nl

I. www.vwdknotarissen.nl

 

oktober 2014

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel