01-03-2015 Zorgeloos een huis kopen. 5 tips

Zonder zorgen een huis kopen en bezitten in Spanje

Het kan! We geven je 5 tips.

Het kopen van een woning in Spanje is voor velen een droom die in vervulling gaat. Om deze droom te verwezenlijken, is het van belang dat je op de hoogte bent van de Spaanse werkwijze en de juridische verschillen ten opzichte van het aankoopproces in Nederland.

Hieronder tref je vijf tips aan voor een probleemloze aankoop en een duurzaam genot van je woning.

Tip 1: Laat de woning door een expert controleren op bouwkundige gebreken

In Spanje is in de jaren zestig en zeventig in grote delen van het land gebouwd met een slechte betonkwaliteit. Een bouwkundig rapport geeft inzicht in het risico op toekomstige scheuren door bergen die ´werken´ of zwembaden die ´omhoog komen´ doordat er geen rekening is gehouden met grondwaterstromen. Een bouwkundig rapport geeft u inzicht.

Tip 2: Laat het voorlopig koopcontract direct controleren

Aan elk contract zijn betalingen en verplichtingen verbonden. De partij die het contract voorlegt, heeft hier vaak belangen bij en kent de regelgeving. Het is daarom van belang om het voorlopig koopcontract juridisch te laten controleren alvorens het te ondertekenen. De bepalingen in het voorlopige koopcontract zijn bindend, ondanks de term ´voorlopig´.

In dit kader is het van belang om specifieke ontbindende voorwaarden op te nemen, een reële termijn te stellen voor het verkrijgen van een financiering en het regelen van de vereiste documentatie. Indien je zaken niet tijdig regelt, ook al is dat buiten je schuld om, kan de verkoper de koop annuleren en hoeft deze de aanbetaling van veelal 10% niet te retourneren.

Tip 3: Check de juridische status van de woning

De notariële overdracht gaat volgens de in Spanje ingeburgerde gewoonten waarbij de notaris niet de controlerende functie en services heeft die je in Nederland gewend bent. Gezien het bindende karakter van het voorlopige koopcontract is het belangrijk dat in een vroeg stadium gecontroleerd wordt of de woning correct geregistreerd staat, of de woning over de juiste vergunningen beschikt en of er beslagleggingen zijn.

Ook is het goed om andere zaken te checken die impact kunnen hebben op het bezit van de woning, zoals bijzondere gemeentelijke bestemmingsplannen of bijzondere plannen van de Vereniging van Eigenaren.

Tip 4: Voldoe aan je fiscale verplichtingen

Het kopen van een woning of het wonen in Spanje brengt fiscale verplichtingen met zich mee. Jaarlijks moeten belastingaangiften op eigen initiatief worden gepresenteerd. Het niet doen van de juiste belastingaangiften kan leiden tot fikse boetes.

Tip 5: Laat je bijstaan door deskundigen die je eigen taal spreken

Voorkom dat je droom uitdraait op een nachtmerrie. Kies voor zekerheid en werk uitsluitend met goed bekend staande makelaars en juridische- en fiscale experts die je kunnen begeleiden bij het gehele aankoopprijs en bij het voldoen van de jaarlijkse fiscale verplichtingen. Kies bij voorkeur voor deskundigen die een taal spreken die je volledig machtig bent want dat vergemakkelijkt de communicatie en voorkomt misverstanden.

Dit artikel is geschreven door Maartje Vissers van EuroEconomics, initiatiefnemer van

Koopbegeleidingspanje.nl, Belastingenspanje.nl en Dochterbedrijfspanje.nl.

 

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel