Kosten levensonderhoud Portugal 2022

Vergelijking kosten van levensonderhoud tussen Nederland en Portugal

Werkt u ook steeds harder voor steeds minder en is uw portemonnee ook steeds sneller leeg?  Dan toch maar eens in Portugal kijken !

Afgelopen jaren zal iedereen wel gemerkt hebben, dat we steeds harder moeten werken voor steeds minder en dat er ook van de AOW en het pensioen steeds minder overblijft.  De economie (Bruto Nationaal Product) groeit jaar op jaar (uitgezonderd 2020, vanwege de coronacrisis), maar werkenden en pensioengerechtigden zien dit nauwelijks terug in hun portemonnee. De zogenaamde fantoom groei (volgens Sander Heijne)

Lonen, AOW, pensioenen stijgen nauwelijks, terwijl alles steeds duurder wordt (kosten van levensonderhoud, energie, benzine, abonnementen, lokale heffingen etc. etc. ).

Daarboven op komt ook nog eens de recente inflatie, die hoger is dan de afgelopen jaren. Europese consumentenprijsindex (HICP) september 2021:

Nederland  + 3.0 %

Portugal + 1.3  %

Wat te doen ?  (Tevergeefs) wachten op stijgende lonen, AOW of pensioen of toch maar eens in Portugal kijken ? Waar de kosten van levensonderhoud beduidend  lager liggen.

Ter vergelijking  (op basis van gegevens van NUMBEO, wereldwijde database die  consumentenprijzen bijhoudt en met elkaar vergelijkt, november 2021)

Consumentenprijzen (zonder huur):

Portugal 35,55 % lager dan in Nederland

Consumentenprijzen(met huur) :

Portugal 37,56 % lager dan in Nederland

Huurprijzen :

Portugal 42,28% lager dan in Nederland

Restaurantprijzen :

Portugal 47,31% lager dan in Nederland

Prijzen boodschappen  :

Portugal  39,34 % lager dan in Nederland.

Een vereenvoudigd rekenvoorbeeld:

Een gemiddeld modaal huishouden van drie of meer personen geeft in Nederland zo'n € 1500,-- tot € 2000,-- per maand uit.

Op basis van bovenstaande consumentenprijzen, is het leven in Portugal ca.  35% goedkoper  dan in Nederland. Dit betekent, dat u tussen de € 525,--  en € 700,--  goedkoper uit bent in Portugal dan in Nederland.  Bovendien krijgt u de Portugese zon en het Portugese leven er gratis bij.  Waar wacht u nog op….  Goedkoper in Nederland gaat het niet meer worden.

Maar waar te beginnen ?

Lees er alles over in het handboek Wonen en kopen in Portugal  

350 pagina´s onmisbare en onafhankelijke juridische, fiscale, financiële en praktische informatie over vestiging en/of aankoop van een (tweede) huis in Portugal

https://www.eenhuisinhetbuitenland.nl/a-27524118/portugal/wonen-en-kopen-in-portugal/#description

Boek is ook te bestellen via bol.com of uw favoriete boekhandel

(ISBN: 978-94-92895-21-9). Steun uw lokale boekhandel

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel