Belastbaarheid Nederlands onroerend goed in bezit van Nederlanders die in Spanje wonen

BELASTBAARHEID VAN ONROERENDE GOEDEREN GELEGEN IN NEDERLAND DOOR SPAANS INGEZETENEN.

Onderwerp:

Spaanse belastingheffing van residenten over het houden van onroerende goederen gelegen in Nederland die niet verhuurd of commercieel geëxploiteerd worden.

A. Inkomstenbelasting voor natuurlijke personen (IRPF).

Vraagstelling: Belastingheffing in Spanje volgens de wet Inkomstenbelasting van een Spaans ingezetene over de eigenwoningforfait voortvloeiend uit rechten over onroerende goederen gelegen in Nederland.

Antwoord: Een Spaans ingezete, ongeacht zijn nationaliteit, eigenaar van onroerend goed gelegen in Nederland, die volledig tot zijn beschikking staat, zal daarover op één van de volgende twee manieren in Spanje worden belast;

1. Als Nederland dit vermeende rendement uit eigenbeschikking belast, zal deze ook in Spanje moeten worden opgegeven maar als vrijgesteld inkomen en alléén worden meegenomen voor het bepalen van het belastingtarief. Dit als 1,1% van 50% van de aanschafprijs van de woning. De daartoe bestemde hokje is in de aangifte IRPF 2016 (model 100) nummer 480.

2. Als Nederland dit vermeende rendement uit eigenbeschikking NIET belast, zal deze in Spanje opgegeven en ook belast moeten worden. Dit als rendement uit onroerende goederen en volgens 1,1% van 50% van de aanschafprijs van de woning.

B. Belastingheffing in Spanje over het Vermogen.

Vraagstelling: Belastingheffing in Spanje volgens de wet Vermogensbelasting van een Spaans ingezetene over het houden van rechten over onroerende goederen gelegen in Nederland.

Antwoord: Een Spaans ingezete, ongeacht zijn nationaliteit, eigenaar van onroerend goed gelegen in Nederland, zal daarover op één van de volgende twee manieren in Spanje worden belast;

1. Als Nederland het onroerend goed belast, zal deze ook in Spanje opgenomen moeten worden maar als vrijgesteld vermogen en zuiver voor het bepalen de progressieve belasting tarief, hiertoe wordt de aanschafprijs van het onroerend goed gebruikt. De daartoe bedoelde vakje in de Aangifte Vermogensbelasting 2016 (modelo 714) is nº 28

2. Als Nederland dit vermogen NIET met de vermogensbelasting belast, dan zal deze gewoon opgegeven moeten worden in de Spaanse aangifte als onroerend goed en zijn aanschafprijs worden aangegeven.

A. Aanvullende verplichting om de informatieve aangifte model 720 te presenteren.

Vraagstelling: Verplichting van Spaans ingezetenen om een jaarlijkse informatieve aangifte in te dienen over rechten over onroerende goederen gelegen in het buitenland

Antwoord: Vanaf 2012 zijn Spaans ingezetenen verplicht een jaarlijkse informatieve aangifte te presenteren mits zij over onroerende goederen gelegen in het buitenland beschikken. Men is niet verplicht deze aangifte te presenteren als de totale aanschaf waarde van de onroerende goederen in het buitenland minder dan € 50.000 bedraagt.

Voor meer informatie:

Dextra Asesores

Hector Bominaar

Avenida Maisonnave 9, Escalera 2. 3º D

03003 Alicante

T.  0034 - 965928083

E.  info@dextra.tax

W. www.dextra.tax

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel