Financiering van nieuwbouw in Spanje

Bent u voornemens een nieuwbouwwoning in Spanje te kopen, dan loopt u tegen andere regels en gewoontes aan, dan u gewend bent in Nederland.

Behalve dat u goed moet uitzoeken of de projectontwikkelaar een bankgarantie afgeeft of een juiste verzekering heeft voor de gedane aanbetalingen tijdens de bouw, zorgt het ook voor een aanslag op uw liquide middelen.

Waarom?

Bij het tekenen van een koopcontract (let op dit is géén notariële akte) verwerft u namelijk geen juridische eigendom. De bouwgrond blijft in eigendom van de projectontwikkelaar totdat de woning klaar is en de woonvergunning aanwezig is.

De sleuteloverdracht vindt plaats bij de notaris wanneer de notariële aan-koopakte wordt getekend. Dan pas verwerft u de juridische eigendom en wordt ook de hypotheekakte getekend. Pas dan kunnen de hypotheekgelden worden uitgekeerd.

Nu begrijpt u waarschijnlijk ook waarom (bijna) iedere projectontwikkelaar een aanbetaling tot 40% van u vraagt en de rest bij oplevering van de woning. Het restant van het bedrag kunt u dus met een hypotheek van de bank betalen. Met een beetje geluk kunt u er ook een groot deel van de kosten mee dekken, aangezien de maximale hypotheek 70% bedraagt.

De hypotheekaanvraag bij nieuwbouw kan op z´n vroegst 3 maanden van tevoren worden gestart. Normaliter is er een doorlooptijd van 8-10 weken, maar voor diegene die al eerder zekerheid willen verkrijgen over een bank-financiering, kan de hypotheek eerder aangevraagd worden, maar niet eerder dan 3 maanden van tevoren.

Tegenwoordig worden er bij vrijwel elke makelaar nieuwbouwwoningen aangeboden.  Wilt u toch zekerheid hebben over het te financieren bedrag (in de toekomst) om nu al die aanbetaling te doen? Dan kunt u een hypotheek-berekening laten maken door specialisten die de criteria van de Spaanse banken kennen.

Garanties kunnen er niet worden gegeven, maar wel een zeer goede indicatie van de mogelijkheden en onmogelijkheden.

Nieuwe hypotheekwet Spanje

(Ley 5/2019, de 15 de marzo, reguladora de los Contratos de Crédito Inmobiliario (LCCI)).

Deze wet die per 16/6/2019 in werking trad heeft consumentenbescherming als doel en borgt onder andere de vakbekwaamheid, financiële zekerheid en een helder en passend financieel advies. 

Alleen Hypotheekadviseurs die zijn toegelaten tot het register van de Centrale Spaanse Bank en gecertificeerd zijn mogen als zodanig opereren.

Dit artikel is mede tot stand gekomen door:

Martin Faessen, hypotheekadviseur van WeCare Mortgages.

WeCare Mortgages

Calle Santa Gema 26-4A

29640 Fuengirola (Málaga)

T.         0034-952263023 (ook Whatsapp Business)

E.        info@wecaremortgages.com

W.       www.wecaremortgages.com

W.       www.spanjehypotheek.com

Gecertificeerd en geregistreerd als vastgoedkredietbemiddelaar bij de Centrale Spaanse Bank onder nummer D870


Meer weten over de juridische, fiscale, financiële en sociale verzekeringsaspecten van emigreren naar Spanje en/of aankoop en bezit van onroerend goed in Spanje ?

Lees er alles over in de Spanje handboeken en dossiers van uitgeverij Guide Lines

Voor iedereen met emigratie- aankoop- of investeringsplannen in Spanje

Met medewerking van juristen, advocaten, fiscalisten, financiers, makelaars, verhuisbedrijven en andere ervaringsdeskundigen.

Al ruim 25 jaar de juridische, fiscale en financiële informatiebron voor Nederlanders en Belgen die zich al of niet permanent in Spanje willen vestigen en/of in Spanje een (tweede) huis willen kopen of reeds bezitten.

► Overzicht Spanje handboeken en dossiers

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel