Inhouding van dividendbelasting

Augustus 2015

Inhouding van dividendbelasting op uitkering aan vennootschap op Curaçao is niet in strijd met Europees recht

Zoals in de nieuwe BNC geschreven, houdt Nederland op dit moment nog 8,33% dividendbelasting in op een uitkering van een Nederlandse vennootschap aan haar aandeelhouder (moedermaatschappij), die op Curaçao is gevestigd.

Het Europese Hof van Justitie heeft zich er onlangs over gebogen of deze heffing al dan niet in strijd is met Europees recht. Indien de moedermaatschappij in Nederland gevestigd zou zijn, zou op de dividenduitkering immers geen dividendbelasting ingehouden hoeven te worden.

De belanghebbende in deze procedure vindt dat in zijn situatie daarom ook recht bestaat op zo’n vrijstelling, met een beroep op het EU-recht. De Advocaat-Generaal heeft eerder geoordeeld dat de Nederlandse wetgeving inbreuk maakt op het EU-recht, maar het Europese Hof is het hier niet mee eens. De (voormalige) Nederlandse Antillen gelden als een zogeheten “Land en gebied Overzee” (LGO), waarop de vrijheden van het EU-recht slechts van toepassing zijn, indien dat expliciet is bepaald. Daar is in casu echter geen sprake van. Het Europees Hof heeft ook nog gekeken in hoeverre er sprake was van vrijheden, die specifiek van toepassing zijn bij een dergelijke LGO. Volgens het Europese Hof mag in zo’n situatie sprake zijn van een beperking van kapitaalverkeer, mits een dergelijke inbreuk gerechtvaardigd kan worden. Van een dergelijke recht-vaardiging kan sprake zijn, indien de doelstelling is om belastingontduiking op een evenredige wijze te bestrijden.

Bron: Europese Hof van Justitie 5 juni 2014

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel