Mag je in Nederland met buitenlands kenteken rijden ?

Soms zie je Nederlanders in Nederland in een auto met buitenlands kenteken rijden. Mag dat zomaar en onder welke voorwaarden mag dat

Stel u woont als pensionado een deel van het jaar in Portugal, u heeft daar ook een auto met Portugees kenteken en de (auto)verzekering staat op uw naam. Mag u dan in deze auto met Portugees kenteken in Nederland rijden ?

Een en ander is afhankelijk van hoe u staat ingeschreven in de Nederlandse BRP (= Basisregistratie Personen)

U staat ingeschreven als ingezetene (inwoner) of als niet-ingezetene (iemand die Nederland heeft verlaten)

Nederlandse gemeenten houden de persoonsgegevens van hun burgers bij in de BRP.  Bij de registratie wordt er gekeken in welk land u het grootste deel van het jaar verblijft.

In het geval u langer dan 4 maanden per jaar in Nederland verblijft (woont), dan bent u een ingezetene in Nederland  en mag u niet in Nederland in een auto met een buitenlands kenteken rijden.

Wilt u dat toch doen, dan moet u een tijdelijke vrijstelling aanvragen bij de Nederlandse belastingdienst. Na verleende vrijstelling mag u maximaal 2 weken in een auto met buitenlands kentekenen in Nederland rondrijden.

Deze regels hebben alles te maken met de Nederlandse aanschafbelasting (BPM) en de Nederlandse wegenbelasting (MRB). Deze belastingen zouden namelijk ontweken kunnen worden als een Nederlands ingezetene permanent in een auto met buitenlands kenteken rondrijdt, die niet in Nederland staat geregistreerd.

Verblijft u langer dan 4 maanden in Nederland, dan dient u dus uw auto in Nederland te laten registreren bij de RDW en een Nederlands kenteken aan te vragen.  Doet u dit niet,  dan dient u alsnog achterstallige BPM en wegenbelasting te betalen + mogelijke boetes.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel