Inkomstenbelasting voor huiseigenaren, die niet in Spanje wonen

Als u geen jaarlijkse belastingaangifte hebt gedaan als INWONER van Spanje, maar u bezit wel onroerend goed in Spanje, dan bent u verplicht om elk jaar vóór eind december een belastingaangifte als NIET-RESIDENT te doen.

Een typisch geval is een stel dat permanent buiten Spanje woont (in het VK, Ierland, Frankrijk, Duitsland of een ander land), maar een tweede huis in Spanje bezit dat wordt gebruikt voor hun vakantie, enz.

De Spaanse Belastingdienst gaat er automatisch van uit dat wanneer u als niet-resident onroerend goed bezit in Spanje u ook gebruik maakt van de Spaanse infrastructuur, zoals wegen, luchthavens, openbare diensten enz. en daarom zou moeten bijdragen aan het Spaanse belastingstelsel.

De Spaanse belastingdienst heeft  zelf een NIET-INGEZETEN BELASTINGVERKLARING ontwikkeld om deze situatie te dekken., De zogenaamde fictieve inkomstenbelasting. 

Ook als een eigenaar geen reële inkomsten of huur uit het onroerend goed ontvangt, veronderstelt de belastingdienst een inkomen van 1,1% of 2% van de kadastrale waarde van het onroerend goed (het gehanteerde tarief hangt af van het feit of de kadastrale waarde al dan niet is gewijzigd en bijgewerkt), en het resulterende bedrag is het veronderstelde, fictieve inkomen voor het genot en de voordelen die voortvloeien uit het bezit van een tweede huis in Spanje. 

Dit veronderstelde inkomen wordt vervolgens belast tegen een berekend tarief van 19% voor inwoners van de EU, IJsland en Noorwegen en 24% voor de rest van de landen.

Veel niet-ingezetenen die minder dan 183 dagen in Spanje wonen en dus geen fiscaal ingezetene zijn, maar eigenaar zijn van een tweede woning in Spanje, zijn niet op de hoogte van hun belastingverplichtingen omdat ze nooit op de hoogte zijn gesteld van deze jaarlijkse fictieve inkomstenbelasting. 

In tegenstelling tot de lokale IBI-belastingen, die elk jaar door de lokale autoriteiten worden berekend en opgesteld, wordt deze veronderstelde, fictieve  inkomstenbelasting toegepast op een zelfbeoordelingssysteem en rechtstreeks aan de belastingdienst betaald.

Dit betekent dat Niet-ingezetenen de verplichting hebben om jaarlijks hun eigen fictieve inkomen op te geven, te berekenen en te betalen.

Het in te dienen aangifteformulier heet formulier 210 en de termijn voor het indienen van deze aangifte is een kalenderjaar, van 1 januari tot en met 31 december.

Eventuele verschuldigde jaarlijkse inkomstenbelasting voor het belastingjaar 2021 moet vóór 31 december 2022 worden betaald, dus u heeft nog voldoende tijd om te voldoen aan de belastingwetten.

Onwetendheid van de wet is geen excuus om deze belasting niet te betalen, dus we informeren alle NIET-INWONERS die onroerend goed in Spanje bezitten dat ze op de hoogte moeten zijn van hun belastingverplichtingen en eventueel professionele hulp moeten zoeken voor het voorbereiden en berekenen van hun jaarlijkse belasting, om ervoor te zorgen dat het formulier 210 op tijd wordt ingediend, anders kunnen er in de toekomst boetes worden opgelegd door de Spaanse belastingdienst.

MARBELLA SOLICITORS ABOGADOS ASOCIADOS, SLP

Axarquiasolicitors

Hennie Peute

Camino Remanente 2 - Edif. Remanente 1ª

29700 - Vélez-Málaga

T. (00 34) 952 901 225

M. (00 34) 685 589 802

E.  hennie@axarquiasolicitors.com

W. www.axarquiasolicitors.com


Wilt u meer weten over  juridische, fiscale en financiële aspecten van koop & bezit van een huis in Spanje ? 

Lees er alles over het handboek Wonen en kopen in Spanje

Compleet herziene editie 2022

Al ruim 20 jaar de belangrijkste informatiebron voor Nederlanders en Belgen die direct of indirect te maken krijgen met onroerend goed in Spanje en/of zich in Spanje willen vestigen.

Alles wat u wilt én moet weten  

Ontdek de mogelijkheden en voorkom de valkuilen !

Bekijk complete inhoudsopgave en bestel het handboek (ISBN : 978-94-92895-29-5)

Aantal pagina`s: 380 pagina`s

► https://www.eenhuisinhetbuitenland.nl/a-71046606/spanje/wonen-en-kopen-in-spanje-2022-2023/#description

Boeken zijn ook te bestellen via de boekhandel of bol.com

 

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel