Nieuwe wetgeving 2023 voor geregistreerde makelaars in Spanje

september 2023

Geregistreerd makelaar Spanje

Als u in Spanje door een willekeurige straat loopt zal het u ongetwijfeld zijn opgevallen dat er op elke hoek van de straat wel een of meer makelaars gevestigd zijn.  In sommige dorpen zijn er soms meer makelaars dan (tapa) barretjes.

Om aan deze wildgroei een einde te maken is er in sommige comunidades (provincies) een makelaarsregistratieplicht ingevoerd.

Zonder enige ervaring vanaf een zolderkamertje beginnen is er niet meer bij.

Vanaf 15 oktober 2023 moet iedere vastgoedmakelaar die woningen, tweede woningen en investeringsobjecten aanbiedt in de Comunidad Valenciana, en dus aan de volledige Costa Blanca van het noorden tot aan het zuiden, beschikken over de juiste diploma´s, papieren en certificering.

Om je als makelaar officieel te laten registreren moet u voldoen aan een aantal voorwaarden :

Regelgeving makelaars in Spanje

De registratieplicht gold al in enkele  autonome regio’s van Spanje  zoals Andalusië (met o.a. de provincies van Malaga, Almeria, Sevilla en Granada) en Catalonië (o.a. Barcelona en Tarragona).

Landelijke regelgeving is er dus nog niet maar zal waarschijnlijk niet lang meer op zich laten wachten.

En sinds kort is deze registratieplicht nu ook ingevoerd aan de Costa Blanca. In de deelstaat van Valencia, met de provincies van Valencia, Alicante (Costa Blanca) en Castellon, is een nieuwe wet aangenomen betreffende de regulering van het beroep makelaar.

Doel van deze wettelijke registratieplicht is het beroep van makelaar voor verkoop en verhuur van vastgoed in Spanje te reguleren.

Waar moet een makelaar in Spanje aan voldoen

Deze registratie van makelaars in Spanje zorgt dat het uitoefenen van het beroep makelaar aan regels gebonden wordt. Het doel van de wet is om de kopers en huurders te beschermen en transparantie te bevorderen. Hierdoor wordt hopelijk het kaf van het koren gescheiden en zullen degenen die overblijven, doen waar ze goed in zijn: het begeleiden bij de verkoop of aankoop van een woning in Spanje.

 

Voorwaarden om als makelaar officieel geregistreerd te kunnen worden:

 • De makelaar moet over aantoonbare ervaring en vakbekwaamheid beschikken. 
  Via een studie en de hiermee behaalde certificaten moet de makelaar kunnen aantonen dat hij/zij over de vereiste kennis en bekwaamheid beschikt, de zogenaamde certificering van makelaars. Dit zal worden getoetst door een examen. Alles in de Spaanse taal.
 • De makelaar moet kunnen aantonen, dan hij ervaring heeft in het vak.
 • De makelaar dient te beschikken over een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering
  Bij onjuiste handelingen van de makelaar kan de koper/verkoper zich beroepen op de verzekering van de makelaar.
 • De makelaar dient te beschikken over een verzekerings-/bankgarantie die aanbetalingen dekt
 • Een waarborgfonds openen ten bedrage van minstens 60.000 euro

 • Een verzekering beroepsaansprakelijkheid hebben van minstens 600.000 euro

  Via makelaars lopen er namelijk regelmatig geldstromen van klanten, zoals bijvoorbeeld reserveringsaanbetalingen. Het geld van klantendat bij geregistreerde makelaars op de rekening komt te staan is hierdoor gedekt. .
 • Een makelaar dient te beschikken over een fysiek kantooradres, waar de klant daadwerkelijk naar toe kan gaan. Het zonder kantooradres met een makelaar afspreken op een gezellig Spaans terras werd al niet aangeraden. 
 • De makelaar mag niet niet strafrechtelijk veroordeeld zijn (soort Spaanse VOG

Deze nieuwe wetgeving geldt ook voor makelaars die niet continu in Spanje wonen of werken.

Een Nederlandse makelaar die u helpt bij de zoektocht naar een woning in Spanje dient vanaf 15 oktober 2023 ook over de juiste papieren te beschikken. Bovendien is de Nederlandse makelaar verplicht om niet alleen een fysiek kantoor in Spanje te hebben, maar daarnaast ook te beschikken over een Spaanse fiscale entiteit en een Spaans BTW (IVA) nummer.

Hoe kunt u zien dat u te maken heeft met een geregistreerde makelaar ? 

Vanaf 15 oktober 2023 moet een makelaar in de Comunidad Valenciana (waaronder ook de hele Costa Blanca) verplicht geregistreerd staan in het volgende register :: ‘el Registro de Agentes de Intermediación Inmobiliaria van de Comunidad Valenciana’.

De makelaar moet deze registratie duidelijk zichtbaar toenen in advertenties, op zijn website en op zijn kantoor.

Check dit zelf ook in het register of de betreffende makelaar ook daadwerkelijk is ingeschreven.

RAICV  Registratie ziet er als volgt uit:

geregistreerd makelaar in spanje

 

Bent u van plan in een regio / comunidad een huis te kopen waar deze makelaarswetgeving van kracht is vraag dan naar de officiële documenten en registratienummer van de makelaar met wie u in contact treedt.

Het werd al afgeraden om met tussenpersonen af te spreken op een gezellig Spaans terras, maar nu is het in steeds meer regio's verplicht om over een fysiek kantooradres te beschikken. Een postbus (apartado) geldt dus niet als fysiek kantooradres. 

Vastgoedmakelaars, die actief zijn buiten de Comunidad Valencia  (bijvoorbeeld provincie Murcia) vallen nog niet onder deze nieuwe lokale makelaarswetgeving. Een makelaar met een vestiging in de regio Murcia, die niet beschikt over de juiste papieren, vergunningen en registraties, mag echter niet langer bemiddelen in woningen die in de regio Comunidad Valencia gelegen zijn.

Branchevereniging Makelaars in Spanje

Naast de verplichte registratie van makelaars in Spanje zijn Spaanse makelaars vooralsnog niet verplicht zich aan te sluiten bij een brancheorganisatie, zoals de Agenta de Propiedad Inmobiliaria (API) die je kunt vergelijken in Nederland met bijvoorbeeld de NVM of in België de BIV.

Wel is het zo dat het prettig is te werken met een makelaar die is aangesloten bij één of meer brancheverenigingen voor makelaars in Spanje. Hierdoor weet je zeker dat de betreffende makelaar voldoet aan alle vereisten. Daarnaast heeft elke branchevereniging ook weer zijn eigen gedragscode en bieden zij opleidingen aan zodat de kennis van de makelaars up to date blijft en de actualiteit goed wordt gevolgd.

Overige branche-organisaties

API, ASICVAL, AIPP, AIR en FAI. 

Bron en voor meer informatie:

Spaanse Droomhuizen

https://www.spaansedroomhuizen.com/

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel