Hoe maakt u bezwaar tegen aanslag box 3 vanwege uw tweede huis in het buitenland

Bezitters van buitenlandse woningen betalen sinds 2017 dubbele belasting in Nederland: maak bezwaar tegen uw aanslag inkomstenbelasting.

Sinds de invoering van het huidige box 3 systeem in 2017, betalen bezitters van een buitenlandse woning in Nederland jaarlijks extra belastingheffing. Volgens Cor Overduin van Grant Thornton Accountants en Adviseurs B.V (hierna Grant Thornton) is dit onterecht. Bezitters van buitenlandse woningen betalen immers ook belasting over de waarde van de woning in het land waar de woning is gevestigd. Het Nederlandse belastingstelsel was tot 2017 dan zo ingericht dat u (als bezitter van een buitenlandse woning) in Nederland recht heeft op belastingaftrek ter voorkoming van dubbele belasting. Deze aftrek werd altijd verleend via de zogenoemde vrijstellingsmethode, waarbij een rendementsfictie gold van 4% en een belastingtarief van 30% . Tot 2016 ging de belastingaftrek altijd goed, waardoor bezitters van buitenlandse woningen geen dubbele belasting betaalden. Met ingang van 2017 is hier verandering in gekomen.

Hoe zit het ook alweer? De hoofdregel is dat vrijstellingsmethode ervoor moet zorgen dat bezitters van buitenlandse woningen geen dubbele belasting te betalen.

Voor buitenlands onroerend goed gold in box 3 altijd een vrijstelling. De 'stenen' worden immers altijd alleen maar belast in het land waar ze zijn gesitueerd. Een Nederlander met een tweede woning in Spanje betaalt de belasting over die tweede woning dus in Spanje. En in Nederland zelf heeft u dan recht op aftrek ter voorkoming van dubbele belasting (hierna: aftrek tvvdb) via een belastingverdrag of via de zogenoemde eenzijdige regeling. De aftrek tvvdb voor dit soort 'inkomen' uit zo'n tweede woning in het buitenland, wordt verleend via de vrijstellingsmethode. U zou denken dat 'vrijstelling' betekent dat u in Nederland dan dus niets meer hoeft te betalen aan box 3 inkomstenbelasting. Dat was ook tot en met eind 2016 het geval. Vrijstelling was ook daadwerkelijk 100% vrijstelling.

Met ingang van 2017 werkt de vrijstelling niet meer volledig: dubbele belasting dus!

Maar in het nieuwe box 3 systeem gaat die vlieger helaas niet meer op en moet u toch wat Nederlandse belasting betalen. De vrijstelling werkt dus niet meer volledig. En de oorzaak daarvoor is dat de belastingdienst de vrijstelling berekent via de evenredigheidsmethode. Als u dan bij een gelijkblijvend belastingtarief wel een oplopende rendementsfictie hanteert (van 2,87% in de eerste schijf, 4,6% in de tweede schijf en daarboven 5,39%) dan werkt die evenredigheidsmethode zo uit dat u toch Nederlandse belasting betaalt over de buitenlandse tweede woning. Vrijstelling is dus geen vrijstelling!

Voor heldere cijfervoorbeelden kunt via de website van Grant Thornton gratis een whitepaper downloaden met als titel: Uw vakantiehuis in het buitenland wordt ook in Nederland belast!' 

Wat kunt u doen tegen deze dubbele belastingheffing?

Om toch de volledige vrijstelling te claimen, heeft Grant Thornton besloten om deze kwestie aan de rechter voor te leggen. Via deze weg wil Grant Thornton voor haar klanten dubbele belastingheffing voorkomen. Bent u geen klant van Grant Thornton dan kunt u ook aanhaken bij deze procedure. Grant Thornton heeft namelijk een modelbezwaarschrift beschikbaar gesteld waarmee u kunt aanhaken bij de procedure. 

Dien het modelbezwaarschrift tijdig in

Door het modelbezwaarschrift tegen uw aanslag inkomstenbelasting 2017-2021 tijdig in te dienen kunt u aanhaken bij de lopende procedure die Grant Thornton momenteel voert. Uw bezwaar is tijdig ingediend als u binnen zes weken na dagtekening van uw definitieve aanslag inkomstenbelasting 2017-2021 uw bezwaarschrift naar de belastingdienst heeft gestuurd. Meer informatie over het aanhaken en het downloaden van het modelbezwaarschrift kunt u hier vinden

Slotopmerking

Nederland heeft met vele landen belastingverdragen gesloten. De tekst kan per verdrag verschillen en dus ook de wijze waarop vrijstelling is overeengekomen met het betreffende buitenland. Wees hier alert op.

Vragen of opmerkingen

Neem voor al uw (financiële/fiscale) vragen inzake uw tweede woning in het buitenland gerust contact met ons op.

We leggen uw vraag voor aan onze fiscale partners.

Uitgeverij Guide Lines

Peter Gillissen

guidelines@planet.nl

 

Meer informatie over wonen, onroerend goed, nalatenschappen, financiering, starten van een zaak in Spanje leest u in onze Guide Lines handboeken: 

► https://www.eenhuisinhetbuitenland.nl/c-1839445/spanje/

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel