Tips voor het bezichtigen van een huis in Frankrijk

maart 2020

Tips voor het bezichtigen van een huis in Frankrijk  

Gefeliciteerd! U hebt uw zoektocht succesvol afgerond en een afspraak kunnen maken voor één of meerdere woningen in Frankrijk. De bezichtigingen kunnen beginnen. Dit gebeurt anders dan in Nederland. Wees niet verbaasd alsof het lijkt dat de Franse huis verkoper eigenlijk niet wenst te verkopen. Of dat hij volkomen ongeïnteresseerd is. Dit is niet persoonlijk bedoeld. Sommige verkopers die hun woning net in de verkoop hebben gezet, gaan er nog van uit dat iedereen op hun woning heeft zitten wachten. U hoeft zich hier niets van aan te trekken en kunt rustig uw bezichtiging uitvoeren.

Checklist bij het bezichtigen van uw potentiële koopwoning

U kunt bij ons een bezichtigingschecklijst opvragen. Deze lijst helpt u niets te vergeten tijdens de bezichtiging en de roze bril iets te nuanceren. Klik hier om de lijst op te vragen.

Maak complimenten over de woning

Als de Franse verkoper tijdens de bezichtiging aanwezig is, is het verstandig vooral complimenten te geven over de woning. Ga de woning niet afkraken en opnoemen wat er allemaal mis is. Dit is niet gebruikelijk in Frankrijk en zal u niet helpen bij de onderhandelingen. Nederlanders hebben de naam om hard en direct te zijn. Om dit bij de eerste ontmoeting te bevestigen zal niet in uw voordeel werken. Het is normaal in Frankrijk dat de verkoper u niet uitnodigt voor een kopje koffie bij de eerste bezichtiging. Vraag altijd of het goed is dat u nog enkele foto’s maakt.

Bouwkundige staat: De klussers en de vaklui

U zult merken dat, als de verkoper de bezichtiging zelf doet, dat de Fransen echte klussers zijn. En dan hebben we het niet over een lampje ophangen of de deurbel vervangen. Hele verbouwingen worden uitgevoerd. De verkoper zal u in geuren en kleuren uitleggen in welke abominabele staat hij de woning gekocht heeft en hoe mooi het nu geworden is. Hij heeft dat allemaal zelf, met een paar vrienden, gedaan en dit is vaak ook te zien. De echte goede klusser is zeldzaam. Dit is op zich niet erg als het enkel om een esthetische en eenvoudig te vervangen klus gaat. Als ze echter de constructie of het dak hebben aangepakt moet er beter naar gekeken worden. Dit doet uw aankoopmakelaar tijdens de bezichtiging. Op de bezichtigingschecklijst die u bij ons aanvragen kan, staat omschreven dat u hier foto’s van dient te nemen. Er bestaan zeer goede vaklui in Frankrijk. Deze zijn duur en worden daarom niet voor alles ingeschakeld. Dit is goed te begrijpen maar juist de vakmensen maken vaak het verschil. Hun werk is eenvoudig te herkennen. Let tijdens de bezichtiging op hoe de woning is afgewerkt. Dit kan veel informatie geven.

Als u direct ziet dat het deze woning niet worden gaat kunt u dit op een zachte wijze mededelen. Als het huis uw interesse heeft is het geen probleem ook dit te laten weten aan de verkoper. Als u besloten hebt door te willen gaan kom ik de woning samen met u nog een keer bezichtigen. Het doel van deze bezichtiging is een kritisch globaal bouwtechnisch onderzoek te doen die de basis vormt voor de onderhandelingen. Ook ik zal de woning tijdens deze bezichtiging niet afkraken naar de Franse verkoper toe. Ik zal af en toe iets laten vallen maar dit zal nooit afbrekend zijn. Ik bekijk het huis met bouwkundige ogen zonder roze bril.

De onderhandeling over uw Franse woning

Het is mijn vak om de prijs en voorwaarden van Frans onroerend goed op een correcte wijze te onderhandelingen. U zult zien dat deze bekwaam, efficiënt en beargumenteerd zijn . Nimmer stuur ik een mail met enkel een bedrag. Ten alle tijde leg ik uit waarom en hoe ik tot het bedrag gekomen ben. Als u besluit om mij als uw Franse aankoopmakelaar in te zetten raad ik u aan niet zelf in onderhandeling te gaan en dat onderdeel aan mij over te laten. Ons beider doel is tenslotte een deal te sluiten voor een zo laag mogelijk aankoop bedrag.  De onderhandelingen zijn pas compleet als alle opschortende en ontbindende voorwaarden duidelijk zijn. De Franse wet voorziet in een redelijk aantal standaard voorwaarden en u hebt de vrijheid deze aan te vullen. Wenst u een financiering of wilt u een uitgebreid bouwkundig onderzoek laten uitvoeren? Het juiste moment om dit te bespreken is tijdens de onderhandelingen zodat de aanpassingen in het voorlopig koopcontract de Compromis de Vente of Promesse de Vente komen te staan

Naar aanleiding van de bezichtiging en het omgevingsonderzoek formuleer ik een voorstel. Ik stuur u deze toe in het Nederlands en we bespreken hem samen. Als we het eens zijn over de vorm en inhoud vertaal ik hem in het Frans en sturen we hem naar de verkoper.

 

Hexagone Conseils

Mikel de Rooij

5 rue Tédenat

F-30900 Nimes

+33 4 66 87 15 17

mikel@hcmail.fr

www.hexagone-conseils.fr

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel