Kopen aan de Costa Brava & de woningmarkt

Mei 2023

De Costa Brava is een zeer populaire regio in Spanje als het gaat om de aankoop van woningen.

Wat maakt de Costa Brava nu zo aantrekkelijk?

Allereerst het klimaat met haar 4 seizoenen: in het voor- en najaar wil het nog wel eens regenen (waardoor de Costa Brava mooi groen is), milde temperaturen in de wintermaanden en de zomers zijn warm maar aangenaam vanwege het zeeklimaat met een aangenaam briesje erbij.

Vervolgens heeft de Costa Brava schitterende baaitjes met kleine stranden. De naam Costa Brava geeft dit al aan: Ruwe Kust. Maar ook lange stranden zijn hier te vinden dus voor ieder wat wils en geen overvolle stranden.

Daarnaast is de omgeving prachtig met pittoreske dorpjes, bergen, grotten, naaldbossen etc. De lucht is nog blauw en niet vervuild. Ook zijn er vele culturele activiteiten zoals festivals, concerten, diverse musea (denk aan het Dali museum in Figueras).

 

En de sportliefhebbers kunnen hun hart ophalen met diverse watersporten (duiken, zeilen, surfen, snorkelen), 8 golfbanen in de regio, skipistes in de Pyreneeën op slechts 2 uur rij-afstand en schitterende wandel- en fietsroutes.

De Costa Brava strekt zich uit vanaf Blanes tot aan de Franse grens en is gelegen in de provincie Girona met als hoofdstad de stad Girona. Girona is één van de provincies van de autonome regio Catalonië wiens hoofdstad Barcelona is.

Barcelona is op slechts een uur rij-afstand van het centrum van de Costa Brava. Ook één van de redenen waarom de Costa Brava zo geliefd is. En niet te vergeten de Mediteraanse keuken: u kunt aan de Costa Brava fantastisch, heel gevarieerd eten tegen een nog een redelijke prijs met een goede wijn uit de regio. Los van alles wat de Costa Brava u te bieden heeft, zijn er ook een aantal praktische redenen om hier te kopen: de bereikbaarheid: de Costa Brava is goed te rijden met de auto vanuit Nederland (gemiddeld ca. 1.500 km).

In de maanden vanaf april t/m oktober is het vliegveld in Girona geopend. Daarnaast zijn er gedurende het gehele jaar dagelijks diverse vluchten naar Barcelona. De Costa Brava is waardevast. 50 jaar geleden was de Costa Brava populair en over 50 jaar zal dit nog steeds zo zijn.

De woningmarkt aan de Costa Brava ?

Veel eigenaren van tweede woningen aan de kust zijn inwoners van Barcelona die in de weekenden naar de kust komen. Dit is een groot deel van de kopers van tweede woningen hier. Veel buitenlanders stellen het op prijs om in contact te komen met de Spanjaarden en juist niet tussen hun eigen landgenoten te wonen. Het grootste aandeel buitenlandse kopers zijn de Fransen wat ook logisch is gezien de nabijheid.

Op het moment van schrijven van dit artikel hebben we de gegevens betreffende de verkopen van het eerste kwartaal van 2023 nog niet.

Daarom beperken we ons tot 2022.

2022 is een goed jaar geweest betreffende de verkoop van onroerend goed aan de Costa Brava. Volgens de Asociación de Agentes Inmobiliarios de Catalunya (AIC) en de Colegio de Agentes de la Propiedad Inmobiliaria (COAPI) zijn de totale verkopen in 2022 in Catalonië met + 14,7% gestegen naar een totaal van 102.231.

Sinds 2007 was het aantal van 100.000 niet meer bereikt. In de laatste 3 jaar is het aantal met 26,4% gestegen en in de laatste 5 jaar met 31,4%.

Het laatste kwartaal van 2022 bedroeg het aantal verkopen 24.038 . Dit betekende een daling van 10,9% t.o.v. het derde kwartaal 2022, toe er 26.966 overdrachten bij de notaris plaatsvonden.

26.966 was het hoogste aantal overdrachten sinds het tweede kwartaal van 2007.

Het 4e kwartaal 2022 liet overigens nog steeds een stijging zien van 8,7% t.o.v. het 4e kwartaal in 2021.

Van de 102.231 verkopen vonden er 14.855 verkopen plaats in de provincie Girona, een stijging van + 19,1% t.o.v. 2021. Het laatste kwartaal van 2022 hebben er 3.639 verkopen in de provincie Girona plaatsgevonden. Een daling van 9,9% t.o.v. het 3e kwartaal maar altijd nog een stijging van ook 9,9% t.o.v. het 4e kwartaal 2021.

28,2% van de aankopen in de provincie Girona in 2022 was door buitenlanders.

Gemiddelde prijs per m2 in provincie Girona bedroeg in 2022 € 2.177,-- ; Dit betekende een stijging van + 7,7% t.o.v. 2021 

Als we de gemeente Girona buiten beschouwing laten, dan hebben de volgende gemeenten het grootste aandeel in de verkopen gehad:

 Roses (10,07%)

■ Lloret de Mar (7,33%)

■ Blanes (6,23%)

■ Castelló d’Empúries (5,85%)

■ Castell-Platja d’Aro (5,19%)

Mocht u meer informatie wensen, over aan- en verkoop van onroerend goed aan de Costa Brava ?

dan kunt u altijd contact met ons opnemen:

 

Home Costa Brava

Miranda Bastiaanssen

API nº 13216, AICAT nº 5421

Avda. de s’Agaró, 158, local 2

17250 Platja d’Aro

www.homecostabrava.com

info@homecostabrava.com


Meer weten over emigreren en/of aankoop van onroerend goed in Spanje ?

Lees er alles over in de Guide Lines handboeken voor Spanje

► https://www.eenhuisinhetbuitenland.nl/c-1839445/spanje/

 

De boeken over Spanje zijn ook te bestellen via de boekhandel of bol. com

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel