01-03-2015 Verschil sociale en private gezondheidszorg

Verschil sociale en private gezondheidsector in Spanje

Als u vragen hebt over ziektekostenverzekeringen, hospitalisatie-verzekeringen, zorgverzekeringen of andere verzekeringen in Spanje lees dit artikel ,...

Hebt u wel of niet een particuliere ziektekosten verzekering nodig in Spanje? 

Waarom is er een prijsverschil met de zorgverzekeringen en hospitalisatie-verzekeringen tussen Spanje en  Nederland of België en hoe kan u het best wisselen van maatschappij indien nodig?

Zoals u waarschijnlijk weet, is het zorgstelsel in België/Nederland en in  Spanje totaal verschillend. Bij beiden draagt het sociale zekerheidsstelsel het grootste deel van de medische kosten van ziekenhuizen en artsen.

In Spanje zijn er echter 2 totaal gescheiden systemen:

1. De Spaanse Sociale gezondheidssector: waar u afhankelijk van uw situatie wel of niet recht op hebt.

2. De Privé gezondheidssector: waar u afhankelijk van uw financiële toestand wel of niet terecht kan        (gezien de kosten van behandelingen,.. vrij  duur zijn).  

Hoewel de sociale gezondheidszorg een waaier aan garanties biedt, kunnen er problemen zijn waar u niet wil mee geconfronteerd worden. Extreme wachttijden voor onderzoeken en ingrepen, tekort aan kamers,…

Daarom kiest een groot deel van de buitenlanders of Spanjaarden die het financieel kunnen, voor een particuliere ziektekostenverzekering. Dit is absoluut nodig om gebruik te kunnen maken van de diensten van privéziekenhuizen en dokters. Via een privé verzekering en de privé gezondheidsector kan u doorgaans onmiddellijk een specialist raadplegen, snel complexe onderzoeken ondergaan en wordt u sneller opgenomen in het ziekenhuis indien het nodig is. U kunt de geplande behandelingen en therapieën laten uitvoeren, door dokters, verplegend personeel en vertalers die u in uw eigen taal bedienen. U hebt recht op een individuele kamer met extra bed (voor eventueel uw begeleider/partner). De meeste privé artsen en klinieken in deze regio, zijn gewoon veel meer gericht op buitenlandse patiënten. Dit reflecteert in hun organisatie, taalkennis,..

U hebt zelf de keuze hoe u een extra verzekering wilt afsluiten, dit is afhankelijk van uw situatie en statuut. Misschien wenst u enkel een tandzorgverzekering of u wenst ook gebruik te maken van privéziekenhuizen en dokters waar men uw taal spreekt of een vertaler aanwezig is bij de consultaties. Misschien wenst u enkel dekking bij ongevallen… Voor alle mogelijke scenario’s kunnen er pakketten op maat aangeboden worden.

In Spanje betalen privé verzekeringen de facturen van de eerste tot de laatste Euro van de privé klinieken en specialisten,  (of een % ervan volgens het type polis dat men kiest, met eventuele limieten) zonder tussenkomst van de sociale zekerheid. Vandaar dat de premies in Spanje, van een andere orde zijn dan in België en Nederland.

Een keuze maken uit het onoverzichtelijke aanbod  aan verzekeringen op het vlak van particuliere gezondheidszorg is geen simpele opgave. Enkele van de meeste voorkomende systemen worden hier besproken en enkele belangrijke vragen die u zich best stelt bij het maken van uw keuze vindt u hier terug. 

De goedkoopste optie:

U kiest uit een aangeboden netwerk van artsen en klinieken: Bij de meeste verzekeringen beperkt u uw eigen bijdrage hiermee tot enkele euro´s per bezoek aan de arts of per ziekenhuisopname, … en zijn de kosten  100 procent gedekt. Daarnaast kan u identiek dezelfde dekkingen hebben, maar met een hogere eigen bijdrage.(Copagos)  Daardoor kan u de polis goedkoper maken. Klanten waarvoor dit financieel beter past is het dus een optie.

Een iets duurdere optie:

U kiest uit een aangeboden netwerk van artsen en klinieken én wenst bovendien vrije keuze wereldwijd of in Spanje. Bij vrije keuze worden de facturen bijvoorbeeld terugbetaald aan 80 of 90 procent in Spanje en bijvoorbeeld aan 90 of 100 procent in het buitenland. Bij dit soort polissen heeft men meestal keuze uit verschillende limieten. (limieten per consultatie, per ligdag, per jaar,..)

Kijk de kleine lettertjes van de polis goed na, en ga na of zaken die voor u belangrijk lijken wel gedekt zijn! Een paar opmerkingen of attentie punten!

Kies voor een stabiele maatschappij die ervoor zorgt dat het medische ‘spaarpotje’ dat u opzij zet, op lange termijn een goede investering blijft. Let op voor de lokale en kleinere maatschappijen, gezien er de economische tendens is dat slechts de grote spelers overblijven.

Kijk na of transplantatieoperaties van beenmerg, lever, hart, nieren en hoornvlies wel  inbegrepen zijn. Bij veel maatschappijen is dit ofwel uitgesloten, ofwel zijn slechts 1 of 2 soorten transplantaties gedekt.

Zijn medische kosten wegens accidenten in het verkeer of in het professionele leven  inbegrepen? Bij veel maatschappijen is dit apart te betalen of uitgesloten.

Is het verblijf in de intensive care afdeling na een operatie of na een medische opname ook ongelimiteerd in dagen? Sommigen polissen bieden limieten van 7-30 dagen. Daarna mag je zelf betalen,…

Zijn kankerbehandelingen wel inbegrepen?

Is een borstreconstructie van de beide borsten na een radicale ingreep van bijvoorbeeld 1 borst wel inbegrepen ? Dikwijls wordt dit  uitgesloten omdat het als esthetische ingreep beschouwd wordt,…

Hebt u bij ernstige ziektes een  2de opinie bij een college van topspecialisten in de wereld inbegrepen? 

Zijn fysiotherapie en rehabilitatie wel ongelimiteerd in aantal?

Zijn de meeste types prothesen wel inbegrepen tot een respectabel bedrag?

Zijn medische kosten op reis bij urgenties voldoende gedekt, bijvoorbeeld tot 10.000 euro of 16 000 euro? 

Is er een 24h noodnummer: ook in het weekend? Bij veel maatschappijen is er geen noodnummer in het weekend hetgeen bij onverwachte opnames de patiënt veel problemen bezorgt.

Is er een tandzorgverzekering inbegrepen?

Dit zijn volgens mij beslissende factoren op vlak van garanties waar u als klant moet rekening mee houden bij uw keuze. Goedkoop wilt niet steeds zeggen beter koop!

Opgelet!

Of u gezien uw leeftijd, gezondheidshistoriek, persoonlijke omstandigheden,.. . wel of niet kan aanvaard worden is een andere zaak.  Daarvoor hebt u best een gesprek met een verzekeringsspecialist in deze materie.  Soms worden  te snelle beslissingen genomen op het vlak van wel of niet resident worden, zonder bij het thema gezondheid stil te staan, met alle bijkomende gevolgen.

Voor vragen over de inhoud van dit artikel, of andere verzekeringszaken kunt u mailen naar GrupoXandra Verzekeringen in Spanje:

Een kantoor dat advies biedt over ziektekosten,- hospitalisatie,- en  zorgverzekeringen,  opstalverzekeringen of brandverzekeringen, autoverzekeringen, pensioenen of spaarplannen,  bedrijfsverzekeringen, beleggingen,... in alle delen van Spanje. 

GrupoXandra Verzekeringen S.L.

Sandra Van Kerckhove

info@grupoxandra.eu

http://www.grupoxandra.eu

El Campello : 965 637 134  

Calpe           : 608 963 900  

Dénia           : 657 479 140

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel