Waarde Nederlandse huurwoningen daalt flink in 2023 en 2024; herbeleggen in het buitenland ?

December 2023

Volgens nieuwe sectorprognoses van de ABN AMRO zal de waarde van huurwoningen in 2023 en 2024 flink dalen, vanwege hoge rente en nieuwe strenge huurregulering (huurprijsbescherming naar het middensegment)

Door het dalende rendement van huurwoningen zetten grote vastgoedeigenaars hun panden in de verkoop. Ook de waarde van kantoorpanden en winkels daalt door de hoge rente.​

Door de hoge rente en huurregulering zakte de waarde van huurwoningen in 2023 al met gemiddeld 11% en die daling zet in 2024 naar verwachting 5% door.

Het wetsvoorstel betaalbare huur, dat vanaf 1 juli 2024 in werking zou moeten treden, breidt de huurprijsbescherming uit en zorgt ervoor dat meer dan 300.000 woningen bij wisseling van huurders een lagere huurprijs krijgen. Gemiddeld is de verlaging van de huurprijs naar schatting 190 euro per maand.

Grote vastgoedeigenaren , zoals de Canadese vastgoedbelegger Eres en het Zweedse Heimstaden, heeft hierdoor al aangekondigd de huurwoningen in hun portefeuille te verkopen.

Door de afname in het huuraanbod door de nieuwe regelgeving en de sterke vraag, zijn de huurprijzen in de afgelopen periode verder gestegen. De nieuwe maatregelen hebben dus een tegengesteld effect op de huurmarkt, anderzijds komen deze huizen wel beschikbaar op de kopersmarkt

 

Veel vastgoedinvesteringen drijven op vreemd vermogen, dat in 2022 in korte tijd flink duurder is geworden. Daar komt bij dat veel vastgoedleningen die vóór 2022 zijn afgesloten in 2024 aflopen, waardoor investeerders bij eventuele herfinanciering tegen de hoge rente aan zullen lopen.

Voor een deel van de vastgoedbeleggingen zorgen de hogere financieringskosten ervoor dat de investering niet veel meer oplevert, met als gevolg dat beleggers genoodzaakt zijn het vastgoed in de verkoop te doen. Dit zorgt ervoor dat vastgoedwaarden verder dalen.

 

Bron : ABN AMRO


Herbeleggen in het buitenland ?

Ontdek de mogelijkheden en de valkuilen 

Aankoop / investeren in  onroerend goed in het buitenland ?

Lees er alles over in de serie handboeken van uitgeverij Guide Lines:  Wonen en kopen in….

https://www.eenhuisinhetbuitenland.nl/c-2702948/landenpublicaties/

Boeken zijn ook te bestellen via de boekhandel of bol. com

 

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel