Afkoop pensioen na emigratie

25-02-2020

Nieuw wetsvoorstel : Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen’

Nieuwe wetsvoorstel biedt kansen, maar in sommige gevallen ook fiscale nadelen.

Wat houdt het wetsvoorstel in ?

Mensen die met pensioen gaan mogen op hun pensioendatum een bedrag ineens opnemen van maximaal 10% van hun opgebouwde pensioen. Werknemers die vanwege hun gezondheid niet kunnen blijven doorwerken kunnen drie jaar vóór hun AOW-leeftijd stoppen met werken.

De resterende levenslange pensioenuitkering gaat na opname naar evenredigheid omlaag. Het bedrag ineens is vrij besteedbaar en biedt deelnemers de mogelijkheid om keuzes te maken die passen bij hun persoonlijke situatie.

Uitgangspunt is dat dit keuzerecht ook gaat gelden voor een zogenoemd bevroren pensioen in eigen beheer en het nettopensioen

Let op!

Het voorstel geldt alleen voor nieuwe gevallen. Wie nu al een pensioen ontvangt komt hiervoor niet in aanmerking.

Het gaat om het eerste deel van de wetgeving die voortvloeit uit het in juni 2019 gesloten pensioenakkoord.  

Een prima voorstel zo lijkt het, want veel Nederlanders met een goed gevulde pensioenpot kunnen op hun pensioendatum maximaal 10% van hun opgebouwde pensioen ineens opnemen en hiermee eventueel een huis in het buitenland kopen.

Volgens pensioenuitvoerder PGGM zou een derde van de Nederlanders hier wel interesse in hebben. Ook het CBS verwacht dat dit jaar 5.300 zestigplussers al dan niet met pensioen zullen emigreren.

Bij een normale pensioenuitkering hoeven Nederlandse gepensioneerden in het buitenland geen belasting te betalen aan de Nederlandse staat.

Maar als er een pensioenopname van 10% in een keer plaatsvindt dan verandert dit de (fiscale) zaak.

Als er een deel van het pensioen in één keer wordt opgenomen dan komt de Nederlandse fiscus wel in eens om de hoek kijken. Hierboven komt ook nog eens een belastingaanslag in het nieuwe thuisland (afhankelijk van het belastingverdrag) .

In sommige belastingverdragen mag namelijk ook het nieuwe woonland heffen over een eenmalige pensioenuitkering zoals bijvoorbeeld België, Zweden, Italië en Portugal

Volgens Bas Dieleman (pensioen- en belastingadviseur en onderzoeker aan de VU), die onderzoek deed naar de gevolgen van dit wetsvoorstel kan dit vooral beroerd uitpakken voor AOW’ers die van plan zijn te emigreren.

Door belastingverdragen die Nederland met andere EU-landen heeft gesloten, is het normaal gesproken fiscaal voordelig voor gepensioneerden om zich in het buitenland te vestigen. Zij hoeven namelijk in bijna alle gevallen geen belasting te betalen aan de Nederlandse staat over hun pensioenuitkering.

Maar dit wordt anders bij een pensioenuitkering  ineens van 10% . In dit geval mag de Nederlandse Belastingdienst ook belasting gaan heffen op de uitkering en dit komt dan bovenop de eventuele belasting in het nieuwe thuisland. In bijvoorbeeld Italië en Portugal kan dat oplopen tot meer dan 50%

Bas Dieleman berekende het volgende :

Iemand die in Italië woont met een totaal pensioen van € 200.000 en een modaal inkomen betaalt  € 2.300 aan belasting.  Die betaalt hij aan de Italiaanse fiscus. Maar neemt de pensionado 10% ineens op, dan moet hij ook afrekenen met de Nederlandse belastingdienst. Totale kosten: € 9.560.

In Zweden en België zou de belastingdruk tot 60% kunnen oplopen, Portugal zit daar vlak achter met 58,2%.

Spanje en Frankrijk wel voordelig, vanwege het belastingverdrag met Nederland.

Spanje en Frankrijk vormen een veilige haven, want daar mag Nederland ook bij de 10%-uitkering geen belasting heffen.

 

Landen waar Nederland belasting mag heffen bij het ineens uitkeren van 10% pensioen

Landen, waar Nederland geen belasting mag heffen bij het ineens uitkeren van 10% pensioen

België

Frankrijk

Griekenland

Kroatië

Italië

Spanje

Portugal

Tsjechië

 

Advies:

■ Informeer dus heel goed bij uw pensioenfonds of het fiscaal wel zo voordelig is om 10% van uw pensioen in één keer op te nemen als u naar het buitenland verhuist.

■ Stel uw emigratie een jaartje uit. Dat kan zomaar duizenden euro’s belasting schelen

■ Koop een huis in het buitenland en blijf eventueel in Nederland wonen als het betreffende land geen gunstig belastingverdrag heeft met Nederland of laat niet 10% van uw pensioen in één keer uitbetalen als u toch wilt emigreren naar een land met een minder gunstig belastingverdrag.

De bedoeling is dat het wetsvoorstel nog voor de zomer van 2020 door de Tweede kamer wordt behandeld. Wellicht dat er hier en daar nog wat aan het wetsvoorstel wordt gesleuteld of dat belastingverdragen worden aangepast, maar dit laatste is meestal niet in een achternamiddag geregeld en duurt soms jaren.

Het streven is om de vrijstelling van de RVU-heffing en verruiming van het verlofsparen per 1 januari 2021 in werking te laten treden. De beoogde datum van inwerkingtreding van de keuzemogelijkheid bedrag ineens is 1 januari 2022.

Bronnen: De Telegraaf; Bas Dieleman, Nederlandse orde van belastingadviseurs, rijksoverheid

Emigreren en/of aankoop van een huis in het buitenland ? 

Lees er alles over in de Emigratie- en buitenlands onroerend goed handboeken

 Lees de juridische, financiële en fiscale informatie-handboeken over wonen en aankoop/bezit van onroerend goed in het buitenland. 

 

 

OVERZICHT TITELS:

 Handboeken Duitsland

► Handboeken Frankrijk

► Handboeken Griekenland

 Handboeken Hongarije

► Handboeken Italië

 Handboeken Oostenrijk

► Handboeken Portugal

► Handboeken Spanje

► Handboeken Zuid-Afrika

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel