Costa de Prata - de Zilverkust

Costa de Prata, de Zilverkust van Portugal

De Costa de Prata of Zilverkust van Portugal is nog niet ontdekt door het grote toerisme. Eigenlijk is dat vreemd, want deze regio heeft veel moois te bieden. Een boeiende mix van prachtige stranden, ruige rotskusten, vissersplaatsen, historische stadjes en natuur.

 

Woeste golven bij de grillige rotskust ter hoogte van Leiria

 

Woeste golven bij de grillige rotskust ter hoogte van Leiria

Waar ligt de Costa de Prata of Zilverkust?

De Costa de Prata is een regio aan de westkust van Portugal, gelegen tussen Lissabon en Porto. De Zilverkust begint noordelijk van de Costa de Lisboa, globaal bij Torres Vedras. Hoe ver naar het noorden deze costa doorloopt, is niet helemaal duidelijk en wordt verschillend aangeduid. We leggen de noordelijke grens in dit artikel ter hoogte van de stad Leiria. Niet alleen de kuststrook, maar ook een flink stuk landinwaarts hoort bij de regio Costa de Prata.

Bezienswaardigheden Costa de Prata

Torres Vedras

De stad Torres Vedras ligt ingebed tussen de wijnvelden in het binnenland van de Costa de Prata. Dit gebied speelde in het begin van de 19e eeuw een belangrijke rol bij de verdediging van het land tegen Napoleon. Op nog maar enkele plaatsen staan resten van de verdedigingslinies, de Linhas de Torre. Onder andere bij het Forte de São Vicente, vlakbij Torres Vedras, zijn nog sporen te zien.

Restanten van de verdedigingslinies in het landschap rondom Torres Vedras

 

Restanten van de verdedigingslinies in het landschap rondom Torres Vedras

Dino Parque Lourinhã

Ben je met het gezin op vakantie en wil je wel eens wat anders dan het strand? Een leuk uitstapje met kinderen is het Dino Parque Lourinhã. In dit themapark zijn meer dan 120 soorten dinosaurussen op ware grootte nagemaakt.

Óbidos

Vlakbij Bombarral (12 km) ligt een van de grootste parels van de Costa de Prata: middeleeuws Óbidos. Dit volledig ommuurde, kleurrijke vestingstadje is prachtig gerestaureerd. Binnen de stevige muur met kantelen is een labyrint van smalle kasseienstraatjes. De kleine witte huisjes zijn traditioneel beschilderd met blauwe en gele randen. Deze plek is populair als dagtrip vanuit Lissabon. Ondanks het vele toerisme is Óbidos een must-see als je de Zilverkust bezoekt.

Óbidos

 

Óbidos: kleurrijke, middeleeuwse vestingstad

Caldas da Rainha

Het stadje Caldas da Rainha is een bezoek waard vanwege haar geneeskrachtige baden (op doktersvoorschrift) en bijzondere keramiek. Ga eens kijken bij het Museu de Cerâmica. In het parkje bij dit museum staan kunstwerken van Bordallo Pinheiro, een van de belangrijkste kunstenaars van Portugal. Bij het grote publiek is hij vooral bekend van zijn servies van groene koolbladeren. Door het stadje loopt ook een Rota Bordalliana waarlangs je nog meer grote beelden ziet van Bordallo Pinheiro. De route start bij het treinstation.

Parque Dom Carlos I in Caldas da Rainha

Parque Dom Carlos I in Caldas da Rainha

Ook bezienswaardig is het Parque Dom Carlos I met haar prachtige vijver en kenmerkende, verlaten gebouwen. De dagelijkse fruit- en groentenmarkt (ochtend) vind je op het Praça da República. Of koop bijzonder aardewerk in een van de keramiekwinkeltjes.

Peniche

Peniche was vroeger een eiland, maar door aanslibbing is het nu verbonden met het vasteland. In de gezellige vissershaven geniet je van de bedrijvigheid en uitstekende visrestaurants. Hier staat ook het stervormige Fortaleza de Peniche. Het 16e eeuwse fort werd tijdens de dictatuur gebruikt als politieke gevangenis. Inmiddels is er binnen de muren een museum gevestigd, het Museu Municipal de Peniche.

Fortaleza de Peniche

 

Fortaleza de Peniche

De vlakbij gelegen Cabo Carvoeiro (2 km) biedt vanaf de vuurtoren een prachtig uitzicht. De grillig uitgesleten, bijzonder gevormde rotsen rijzen steil op uit de oceaan. Neem ook een kijkje in het kapelletje Nossa Senhora dos Remédios.

Cabo Carvoeiro bij Peniche

 

De grillige rotsen van Cabo Carvoeiro bij Peniche

Liefhebbers van mooie stranden kunnen hun hart ophalen in het nabij gelegen Baleal.

Berlenga-eilanden

Het eiland Berlenga behoort tot de eilandengroep Ilhas Berlengas. De archipel ligt voor de kust van Peniche, 12 kilometer de oceaan in. Berlenga-eiland is een pure plek die indruk maakt. Het is een ruig, kaal en ongerept rotseiland van rood graniet, met hoge kliffen, prachtige grotten in zee, een idyllisch strandje en een stoer fort. Vanuit de haven van Peniche kun je overvaren met een veerboot. Ook kleinere (vissers)bootjes bieden de overtocht aan. Vanuit Lissabon is een bezoek aan dit eiland te boeken als dagtocht.

Fort São João Baptista op Berlenga-eiland

 

Het stoere fort São João Baptista op Berlenga-eiland

Mosteiro de Alcobaça

Het indrukwekkende Mosteiro de Alcobaça, met een frontzijde van maar liefst 221 meter, herbergt de graftombes van troonopvolger Pedro en zijn maitresse Inês. Pedro was de zoon van de Portugese koning Afonso IV. Omdat de koning de buitenechtelijke relatie van zijn zoon afkeurde, liet hij Inês vermoorden. Het tragische liefdesverhaal vertelt dat Pedro na de dood van zijn vader alsnog trouwde met Inês. De tombes van deze 'Portugese Romeo en Julia' zijn zo opgesteld dat de twee elkaar op de dag van de verrijzenis direct in de ogen kijken. Het Mosteiro de Alcobaça is een van de 7 Maravilhas de Portugal (Wonderen van Portugal).

Mosteiro de Alcobaça

 

Mosteiro de Alcobaça

Nazaré

Nazaré, met haar sikkelvormige strand, is een van de meest bezochte badplaatsen van de Costa de Prata. Hier gaan toerisme en traditie gebroerderlijk samen. Tussen de badgasten op het strand boeten de vissers hun netten. Ze verkopen gedroogde vis en souvenirs. Notenverkoopsters dragen de traditionele kledij van een rok met vele onderrokken. Mannen dragen soms nog de traditionele zwarte puntmuts.

Zeker doen: neem de kabelbaan naar het uitkijkpunt Sítio en bezichtig hier kapel Ermida da Memória en de 18e eeuwse kerk Santuário de Nossa Senhora da Nazaré. Geniet tijdens de lunch van heerlijk verse vis.

Nazaré

 

Verkoop van gedroogde vis op het strand van Nazaré

 

Bedevaartsoord Fátima

Fátima is, naast Lourdes en Santiago de Compostela, een van de grootste bedevaartsoorden van Europa. Jaarlijks komen vele duizenden pelgrims herdenken dat Maria hier verscheen aan drie herderskinderen. Sommigen leggen het lange laatste stuk naar de basiliek zelfs af op hun knieën.

Op 13 mei 1917 was de eerste Maria-verschijning. Rond die dag zijn er jaarlijks verschillende vieringen. Hoogtepunten zijn de kaarsenprocessie op de avond van 12 mei en de afscheidsprocessie op 13 mei. Bij de laatste ceremonie zwaaien bezoekers Maria uit met witte zakdoekjes. Indrukwekkend om mee te maken, maar wel druk. Wil je Fátima rustig bezoeken, kom dan niet op 12 of 13 mei óf op de 12e of 13e dag van een maand.

Fátima

 

Bedevaartsoord Fátima

Mosteiro de Batalha

Het Mosteiro da Batalha is een indrukwekkend groot klooster van okergele kalkzandsteen. De officiële naam is Santa Maria da Vitória. Koning Dom João I liet het klooster bouwen na het winnen van de Slag bij Aljubarrota in 1385. Hij wijdde het klooster aan Maria.

Het gebouw is rijkelijk gedecoreerd met torentjes, bogen, pinnakels, pijlers, balustrades, rasterwerk en prachtig beeldhouwwerk. Ook het Mosterio de Batalha is een van de 7 Maravilhas de Portugal (Wonderen van Portugal).

Batalha

 

Het immense gotische klooster van Batalha


Tempeliersstad Tomar

Tomar is beroemd vanwege haar enorme tempeliersklooster Convento de Cristo. Het is het grootste klooster van Portugal, hoog gelegen boven de stad. Het complex is gebouwd van de 12e tot de 17e eeuw in een mengelmoes van stijlen. Vanuit het centrum van de stad is het wandeling van ongeveer 15 minuten. Maar beneden staan ook tuk tuk chauffeurs klaar die je graag de flinke klim besparen.

Bezoek Tomar niet alleen vanwege haar klooster. Ook het gezellige, historische centrum is een bezoek waard. Het centrale plein Praça de Republica is helemaal bestraat in opvallend zwart-wit mozaiek. De belangrijkste straat is de Rua Serpa Pinto, met winkeltjes en restaurants.

Tomar

 

Tomar - Convento de Cristo

Castelo de Almourol

Een prachtig plekje: Castelo de Almourol, gelegen op een eilandje in de Taag. Bezoekers kunnen op een bootje naar het sprookjeskasteel meevaren. Oversteken is vooral de moeite waard vanwege het mooie uitzicht over de rivier. Het kasteel is in de 12e eeuw gebouwd door de Tempeliers en komt voor in vele legendes. Te vinden op zo'n 20 km zuid van Tomar.

Castelo de Almourol

 

Castelo de Almourol

Leiria

Het compacte stadje Leiria is mooi gelegen aan de rivier de Liz. Vanaf het hoog gelegen kasteel, Castelo de Leiria, heb je prachtig uitzicht over de daken van de stad en de dennenbossen en wijngaarden in de omgeving.

Wandel zeker ook door de charmante, smalle straatjes van de binnenstad. Hier vind je het gezellige centrale plein Praça Rodriguez Lobo en de kathedraal Sé.

Leiria

 

Het middeleeuwse kasteel van Leiria ligt hoog boven de stad

Mooiste stranden aan de Costa de Prata of Zilverkust

De Costa de Prata heeft een afwisselende kustlijn. Van grillige rotsen waar de oceaan hard tegenaan beukt tot kalme zandstranden in een rustige baai. Een regio die geliefd is bij surfers én bij gezinnen.

Pas wel op: de oceaan kan hier verraderlijk zijn. Ga alleen het water in als je zeker weet dat het veilig is. Let hierbij ook op de speciale gekleurde vlaggen, te vinden op de bewaakte stranden. Bij de toegang van elk bewaakt strand vind je uitleg over de betekenis. Bij hele hoge golven kan het soms zelfs raadzaam zijn om het strand niet op te gaan.

Gele vlag op het strand van Portugal

 

Gele vlag op het strand: verboden te zwemmen

Santa Cruz

Rondom de badplaats Santa Cruz, ter hoogte van Torres Vedras, liggen uitgestrekte zandstranden. Ze zijn niet zo bekend bij het grote publiek. Op veel foto's uit deze regio prijkt een bijzondere, karakteristieke rots: de Penedo do Guincho. Te bewonderen op Praia da Guincho (niet te verwarren met het gelijknamige strand bij Cascais).

Guincho-rots op het strand van Santa Cruz

 

De kenmerkende Guincho-rots op het strand van Santa Cruz (Torres Vedras)

Baleal & Peniche

Rondom de havenstad Peniche zijn vooral de stranden van Baleal een bezoek waard. Het kleine relaxete surfdorpje ligt op het puntje van een schiereiland, te bereiken via een smalle strook land. Langs de enige weg ernaartoe liggen aan beide kanten stranden. Wanneer de oceaan aan de ene kant wat wild is, is het aan de andere kant vaak wat rustiger. Een plek waar zowel surfers als gezinnen kunnen genieten van een dagje strand.

Op de stranden bij Peniche draait alles om surfen. Ook hier zijn vele surfscholen gevestigd. Voor elke surfer is een geschikt strand te vinden, van beginner tot ver gevorderd.

Het strand van Baleal

 

Het strand van Baleal

Nazaré

Waarschijnlijk het meest bezochte strand van de Zilverkust is het sikkelvormige Praia da Nazaré bij de gelijknamige badplaats. Het strand ligt aan de boulevard met restaurants en souvenirwinkels. Op het strand zijn activiteiten voor kinderen, zoals springkussens en trampolines. Verder kun je groepsfietsen huren of met een treintje langs de boulevard rijden. Naast al het toerisme zie je ook de tradities van het stadje terug op het strand: de vissers boeten er hun netten en verkopen gedroogde vis.

Het strand van Nazaré

 

Het sikkelvormige Praia da Nazaré

Het onbewaakte Praia do Norte van Nazaré is wereldberoemd vanwege de soms huizenhoge golven. Hier worden regelmatig wereldrecords gevestigd voor het surfen op de hoogste golf. Vanwege de sterke onderstromen is dit strand niet veilig om te zwemmen of baden, ook niet als de oceaan rustig lijkt.

São Martinho do Porto

De badplaats São Martinho do Porto is voor gezinnen the-place-to-be van de Zilverkust. Het schelpvormige strand ligt aan een baai die door landtongen bijna helemaal is afgesloten van de oceaan. Dat maakt het water hier rustig en relatief veilig. In de zomer is het dan ook flink druk. Het strand staat dan vol met blauw-wit gestreepte strandhuisjes. Aan de boulevard en in het centrum van het stadje vind je goede visrestaurants.

Sã Martinho do Porto

 

De baai van São Martinho do Porto

Praia Salgado is een uitgestrekt strand tussen São Martinho do Porto en Nazaré. Hier is het een stuk rustiger, heerlijk voor een wandeling. Zwemmen is hier niet veilig vanwege de sterke onderstroom.

Salir do Porto

Het strand van Salir do Porto ligt aan het meest zuidelijke puntje van de baai van São Martinho do Porto. Op deze plek mondt de rivier Rio Tornada uit in de oceaan. Het water is hier vrij rustig. Een fijn strand met kinderen, zeker ook door de hoge zandduinen: leuk om vanaf te rollen of rennen.

Het strand van Salir do Porto

 

Het strand van Salir do Porto

Foz do Arelho & Lagoa de Óbidos

De enorme lagune Lagoa de Óbidos gaat vanaf Foz do Arelho diep landinwaarts. Het is een fijne plek met kinderen vanwege het rustige, iets warmere water. Een gedeelte van de lagune is om te zwemmen, op het andere deel kunnen watersporters zich uitleven. Je kunt er kitesurfen, windsurfen, zeilen of losgaan op de jetski. Of huur een waterfiets of kano. Ook lokale vissers maken gebruik van de lagune, her en der liggen vissersboten.

Bij iets koeler weer is het heerlijk om een lange wandeling te maken langs de lagune. De zonsondergang is er prachtig.

De oceaan bij het strand van Foz do Arelho is behoorlijk wild. Dit is meer een plek voor surfers.

Lagoa de Óbidos

 

Lagoa de Óbidos bij Foz do Arelho

São Pedro de Moel

Rondom de badplaats São Pedro de Moel (20 km van Leiria) liggen vele mooie stranden. Ze zijn vooral populair bij de Portugezen zelf en in de zomerweekenden dan ook behoorlijk druk. Je ziet hier langs de kust veel grillige kliffen en pijnboombossen. De oceaan kan er wild zijn. Jaarrond een fijne plek voor strandwandelingen en surfers.

Strand bij Sã Pedro de Moel

 

Strand bij São Pedro de Moel

Bron:  www.portugal-vakantie.info

________________________________________________________________________________________________

 

  

IMMO PORTUGAL richt zich op het aanbieden van vastgoed in groeiregio’s waar men vandaag de dag nog onroerend goed kan aankopen aan lage prijzen of een hoog renderende investering kan doen.

IMMO PORTUGAL helpt U bij het zoeken naar een geschikte woning of tweede verblijf in het prachtige Portugal.
Wij zijn ervan overtuigd dat de tijd die U in Portugal besteedt quality time is en dit het liefst in de villa of het appartement van uw dromen.
In Portugal kan U misschien de droom realiseren die in België en Nederland al lang niet meer betaalbaar is en de zon krijgt U er zo bij.

IMMO PORTUGAL richt zich hoofdzakelijk op de bemiddeling bij de aankoop en ontwikkeling van uw vastgoed in Portugal.

Gezien de toplocaties van deze verschillende projecten, richten wij ons niet enkel op mensen die een 2de verblijf zoeken maar ook op investeerders die willen investeren in een zekere belegging en prachtige vakanties.

Momenteel wordt de aandacht gevestigd op 2 verschillende Portugese Regio’s.

De Algarve staat reeds jarenlang gekend en is een gevestigde waarde met volledig ontwikkelde badsteden en prachtige golfbanen. Ook hier bieden we een aantal topprojecten te koop aan.

De Silver Coast, ook wel Costa de Prata of Zilverkust genoemd, staat bekend als één van de meest interessante groeiregio’s op dit moment. Deze regio werd dan ook door Channel 4 uitgeroepen als 3de beste plaats om op dit moment te investeren.

Immo Portugal | www.immoportugal.be


Waarom naar de Zilverkust?

De Zilverkust, ook wel Costa da Prata, is gelegen aan de westkust van Portugal. Een 200 km lange kuststrook die zo’n 40 km boven de hoofdstad Lissabon begint en noordelijk doorloopt tot net onder Porto. De kust wordt gekenmerkt door prachtige baaien en brede stranden; badplaatsen met prachtige zandstranden zijn hier volop aanwezig. De Zilverkust is een toplocatie voor de fanatieke golfer, in het gebied zijn meer dan 20 golfbanen te vinden. Het bekende Praia D’el Rey ligt op 20 minuten van het project Carina Villas. De regio werd in 2007 uitgeroepen tot dé golfbestemming van Europa. Het gebied staat bekend als één van de meest interessante groeiregio’s op dit moment, voornamelijk door de constante ontwikkeling in de richting van een aantrekkelijk en luxe gebied voor toerisme. Dit maakt de Zilverkust een aantrekkelijke regio voor uw tweede woning. Volgens ‘A Place in the Sun’ (www.aplaceinthesun.com) heeft deze regio de potentie in zich om komende tien jaar een waardevermeerdering van onroerend goed tot 360 % te realiseren. Ook volgens het Engelse ‘Channel 4’ is de Costa de Prata nu Booming Business, de regio werd gekozen als 3de beste locatie voor investeerders in Europa. De combinatie van een ruige ongerepte natuur met de faciliteiten die een grote stad als Lissabon biedt, maakt dit gebied onweerstaanbaar aantrekkelijk voor veel investeerders en toeristen. Hierdoor is een woning in dit gebied niet alleen een prachtige tweede woning maar ook een zeer solide investering!

 

Meer weten over de juridische en fiscale aspecten over wonen en/of aankoop van onroerend goed in Portugal ?

Lees er alles over in het handboek Wonen en kopen in Portugal

Wonen en kopen in Portugal 

Onmisbaar informatie-handboek met juridische, fiscale, financiële en praktische aspecten bij aankoop en vestiging van aankoop van onroerend goed in Portugal

Editie 2023/2024

Te bestellen via onderstaande link:

https://www.eenhuisinhetbuitenland.nl/a-27524118/portugal/wonen-en-kopen-in-portugal-2023/#description

Of via de boekhandel of bol.com

 

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel