Steeds meer bakkers sluiten hun deuren

maart 2020

Steeds meer Franse bakkers sluiten hun deuren; De teloorgang van een eeuwenoude traditie?

Diverse Franse kranten brachten recentelijk het nieuws dat per jaar maar liefst 1200 bakkerijen in Frankrijk de deuren sluiten.

Een tendens die al jaren geleden is ingezet.

Je neemt dergelijks nieuws al gauw voor kennisgeving aan, totdat het je eigen Franse dorp betreft.

Wie van u kan zich een verblijf in Frankrijk voorstellen zonder dagelijkse gang naar de boulangerie?

Vandaar de vraag: kan het tij nog worden gekeerd?

Daarvoor moet eerst gekeken worden naar de redenen voor sluiting, deze zijn heel divers.

Kosten

Met de komst van de supermarchés aan de rand van de steden kregen de bakkerijen er een geduchte concurrent bij.

Als je als consument de dagelijkse boodschappen bij een grootgrutter haalt, kun je daar net zo goed het brood ook vandaan halen. Gemak dient de mens, nietwaar?

Weliswaar wordt niet alles ter plaatse vers bereid, maar de lagere kosten voor het brood wegen voor de consument kennelijk zwaarder dan de kwaliteit.

Daar waar een bakker niet zo gemakkelijk kan stunten met de prijzen kan een supermarkt van een grote keten, vanwege diens zeer grote afzet, dat wel.

Soms zit er niets anders op voor de boulanger dan personeel te ontslaan om zo maar het hoofd boven water te houden.

Vergrijzing

Een bijkomende factor is de vergrijzing.

Ik zal u niets nieuws vertellen door te melden dat het Franse platteland aan het leeg lopen is.

De jongeren trekken naar de grote steden, voor hun studie alsook op zoek naar werk.

Als de plaatselijke bevolking in de loop der tijd halveert, hoe reëel is het te verwachten dat de plaatselijke ondernemers hun deuren open houden?

Rest niets anders dan de gang naar een volgend dorp, daar waar een oudere inwoner dat niet zo snel zal doen. Deze is derhalve op bereidwillige buurtbewoners aangewezen.

Daarbij komt dat een boulangerie meer is dan enkel een plek waar brood verkocht wordt. Het is ook de ontmoetingsplaats om even de laatste nieuwtjes uit te wisselen, het heeft derhalve een grote sociale functie.

Omslag

Is het dan alleen maar kommer en kwel of kan men zelf het tij nog keren?

Als het gaat om diversiteit kunnen de bakkers zeer zeker winst behalen.

Voorkom dat het assortiment hetzelfde is als dat van de dichtstbijzijnde concurrent. Varieer, luister naar de behoeften van de consumenten, zijn zo enkele tips van bakkers wie het wel gegeven is het hoofd boven water te houden.

Daarnaast kan gedacht worden aan uitbreiding van de service en het afzetgebied. De ouderen uit de vorige alinea kom je tegemoet door op vaste dagen naar hun afgelegen dorpen te rijden om aldaar de producten aan te bieden.

Stokje overdragen

Terug naar de bakker in mijn eigen dorp.

Deze heeft een regionale functie, bedient inwoners uit naburige dorpen tot maar liefst 20 kilometer en geniet een zeer goede omzet.

Een rendabele onderneming derhalve.

Waarom hij desondanks het stokje wil overdragen aan de volgende generatie?

Omdat hij zich al jaren een slag in de rondte werkt en ook wel eens met vakantie wil gaan. En dan bedoel ik niet de twee weken per jaar die hij zich nu gunt.

Het lukt hem ondanks de vele inspanningen maar niet om personeel aan te trekken waardoor hij en zijn vrouw er alleen voor staan. Na jaren van roofbouw plegen op zijn gezondheid is het nu tijd voor een rustiger leven.

Dat het niet eenvoudig zal zijn een opvolger te vinden daar is hij zich terdege van bewust. Banken staan tegenwoordig niet te springen om jonge ondernemers financieel te ondersteunen bij een dergelijke overname.

Fonds de commerce

De ondernemer in spé neemt niet enkel het fonds de commerce (de feitelijke onderneming) over maar ook de murs (het onroerend goed) van een boulangerie.

Het fonds de commerce bevat de voorraden, inventaris, klantenbestand, goodwill en ook de naam. Ingeval van bestaande arbeidscontracten gaan deze mee over.

De accountant van de verkoper zal zorgdragen voor de benodigde cijfers over de afgelopen jaren.

In de overeenkomst kunnen opschortende voorwaarden worden ingebouwd. Eerst nadat hieraan is voldaan, is de koop definitief.

Daarnaast is het van belang rekening te houden met een eventuele doorstart van de verkoper. In dat kader is het zinvol een concurrentiebeding op te nemen om te voorkomen dat de verkoper binnen een straal van pak en beet 10 kilometer zijn werkzaamheden hervat.

Anders dan in Nederland het geval is wordt in Frankrijk de hele onderneming in één keer overgedragen.

Voor wat betreft de murs ziet de Franse notaris erop toe dat de noodzakelijke onderzoeken plaatsvinden.

Interesse?

Mocht u van plan zijn een bestaande onderneming over te nemen, laat u tijdig adviseren door een (kandidaat-)notaris.

Indien u interesse heeft in overname van de bakkerij uit mijn dorp, laat het mij weten, deze staat daadwerkelijk te koop.

Mr Mireille Bosscher, kandidaat-notaris en eigenaar van Juridische Adviespraktijk Bosscher

info@bosscher-advies.nl

www.bosscher-advies.nl

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel