Waarom investeren in Nederlands vastgoed niet meer interessant is ?

Oktober 2023

Nederland uit de gratie bij woningbeleggers

Om enig netto rendement te halen uit uw vastgoedbelegging in Nederland moet u tegenwoordig van goeden huize komen.

■ Om te beginnen de overdrachtsbelasting

De overdrachtsbelasting is een belasting die je moet betalen wanneer je een bestaande woning koopt. In 2024 gelden er verschillende tarieven, afhankelijk van je situatie: Voor niet-starters bedraagt de overdrachtsbelasting 2% van de aankoopprijs. Beleggers, daarentegen, betalen een tarief van 10,4%.

■ Verhoging Box 3 Tarief

Een 2e woning is een woning waarvan u de eigenaar bent, maar waarin u niet woont. Bijvoorbeeld een vakantiehuis.

Uw 2e woning hoort bij uw box 3-vermogen. U betaalt belasting over uw vermogen volgens de regels die daarvoor gelden. Als u uw 2e woning verhuurt, hoeft u de inkomsten uit de verhuur niet op te geven.

Het heffingsvrij vermogen is het vermogen waarover iemand geen belasting betaalt in box 3. In 2023 bedraagt dit € 57.000 per partner. Normaal gesproken worden deze bedragen jaarlijks geïndexeerd. Om budgettaire redenen vindt voor 2024 geen indexatie plaats.

In 2022 is besloten om het box 3-tarief stapsgewijs te verhogen. Voor 2023 bedraagt het tarief nog 32%. In 2024 en 2025 zou het tarief telkens 1%-punt stijgen. Om budgettaire redenen is nu besloten om het tarief voor 2024 al op te trekken naar 34%, dus een jaar eerder. Het tarief voor 2025 blijft vooralsnog voorzien op 34%.

Het forfaitaire rendement voor de categorie overige bezittingen voor 2024 gaat dalen, van 6,17% naar 6,04%. Het tarief voor box 3 wordt per 2024 verhoogd van 32% naar 34%. Dit leidt tot een effectieve belastingdruk van 2,05% (6,04%*34%) over deze categorie.

■ Maximaal aantal verhuurdagen

Een aantal gemeenten in Nederland voert een beleid om het aantal tweede woningen in dorpskernen te beperken, teneinde meer starters en eigen inwoners meer kans te bieden op een woning.

In 2022 heeft bijvoorbeeld de gemeente Sluis (Zeeuws-Vlaanderen), waaronder bijvoorbeeld Cadzand, Nieuwvliet, Groede, Breskens vallen, al een een registratie- en meldingsplicht ingevoerd. Ook komt er in de gemeente Sluis een verbod op het zonder vergunning gebruiken van woningen in de woonkernen als tweede woning.

Daarnaast mag een woning maar maximaal 28 dagen per jaar verhuurd worden en komt er een opkoopbescherming in de aan de kust gelegen woonkernen.

Met 28 verhuurdagen wordt het dus steeds moeilijker om een aantrekkelijk rendement te halen

 WOZ-Cap

Door de zogenoemde WOZ-cap vallen veel huizen in vooral Amsterdam en Utrecht in de sociale in plaats van vrije sector. Dat betekent dat verhuurders tot wel een paar honderd euro per maand minder kunnen vragen per pand.

Daarnaast werkt demissionair minister Hugo de Jonge (Wonen) aan regels die de verhuurprijzen nog verder aan banden moeten leggen.

Volgens verhuurders en projectontwikkelaars levert het bouwen en verhuren van woningen vaak te weinig op om er nog wat aan te kunnen verdienen. Daarom worden er steeds minder gebouwd.

Ook besluiten verhuurders om hun woning niet langer te verhuren maar te koop te zetten. Zo werd onlangs duidelijk dat een Zweedse vastgoedbelegger twaalfduizend huizen in Nederland te koop zet. Volgens De Jonge zorgt dit er wel voor dat er meer koopwoningen beschikbaar komen.

■ Steeds meer gemeenten stellen een eigen woningplicht in

Steeds meer gemeenten voeren een zogeheten zelfbewoningsplicht in. De koper wordt hiermee verplicht zelf het huis te gaan bewonen. Het is niet langer toegestaan de woning te verhuren.

Dan toch maar eens in het buitenland kijken ?

Aankoop / investeren in  onroerend goed in het buitenland ?

Lees er alles over in de serie handboeken van uitgeverij Guide Lines:  Wonen en kopen in….

https://www.eenhuisinhetbuitenland.nl/c-2702948/landenpublicaties/

Boeken zijn ook te bestellen via de boekhandel of bol. com

 

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel