Aanpassing Nederlands-Duits belastingverdrag

juni 2024

Protocol tot wijziging van het belastingverdrag per 1 januari 2023

Het belastingverdrag Nederland Duitsland is per 1 januari 2023 aangepast. Voor (ex) grensgangers die een uitkering uit het andere land ontvangen kan het gevolgen hebben. Vanaf 1 januari 2023 wordt er een verschil gemaakt tussen ouderdoms-uitkeringen, nabestaandenuitkeringen en lijfrenten ten opzichte van andere sociale uitkeringen zoals WIA-uitkeringen, ziekengeld en Elterngeld.

Voor uitkeringen aan ambtenaren zijn in het verdrag geen nieuwe regels opgenomen, dit blijft bij het oude.

Ouderdoms- en nabestaandenuitkeringen

Voor ouderdomsuitkeringen en nabestaandenuitkeringen gelden geen nieuwe regels, deze zijn niet aangepast. Deze uitkeringen worden in het woonland belast als deze lager zijn dan € 15.000,- per jaar. Zijn de pensioenen uit het andere land hoger, worden deze (ook) in het bronland belast. Hierbij hanteert Nederland de regel dat deze pensioenen niet worden belast, maar wel meetellen in de progressie. Duitsland belast deze uitkeringen ook in Duitsland, maar trekt de in Nederland afgedragen belastingen hiervan af.

Overige uitkeringen

Alle andere uitkeringen worden vanaf 1 januari altijd in het bronland belast. Dit heeft tot gevolg dat WIA en WAO-uitkering van UWV die worden uitbetaald aan inwoners van Duitsland altijd in Nederland worden belast, ook als deze lager zijn dan € 15.000,- bruto per jaar. Voor ontvangers van deze uitkeringen die belastingvrijstelling in Nederland hebben aangevraagd geldt dat deze vrijstellingen worden ingetrokken.

Voor inwoners van Nederland die Duits ziekengeld of Elterngeld ontvangen houdt dit in dat deze uitkeringen onder de Duitse belastingen vallen. In Duitsland zijn deze uitkeringen belastingvrij, in veel gevallen een voordeel voor grens-gangers die deze uitkeringen ontvangen, omdat deze netto-uitkeringen niet meer in Nederland worden belast.                                                     

                                                                                                                                                              Bron : Grenzinfopunkt


Meer weten over emigreren naar Duitsland en/of aankoop van een (tweede) huis in Duitsland ?

Lees er alles over in het handboek Wonen en kopen in Duitsland

De juridische, fiscale, financiële en socialeverzekerings handleiding voor Nederlanders en Belgen die overwegen zich in Duitsland te vestigen en/of in Duitsland een (tweede) huis willen kopen of reeds bezitten. 

Bekijk complete inhoudsopgave en bestel het handboek

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel