Ontsnap aan de Nederlandse vermogensrendementsheffing

Ontsnap aan de Nederlandse vermogensrendementsheffing

Heeft u vermogen in box 3 dan betaalde u tot eind 2016 jaarlijks 1,2% inkomstenbelasting. Per 1 januari 2017 is de belastingheffing in box 3 gewijzigd. Wilt u ontsnappen aan deze jaarlijkse vermogensrendementsheffing, dan is een kijkje over de Portugese grens zeker de moeite waard. U kunt bijvoorbeeld  investeren in een vakantiewoning. Over de Portugese vakantiewoning betaalt u namelijk geen belasting in Nederland, maar in Portugal. Een andere optie is emigreren naar Portugal.

Na emigratie wordt u inwoner van Portugal en bent u vanaf dat moment in Portugal belasting verschuldigd over uw wereldinkomen. Heeft u nog inkomstenbronnen uit Nederland, dan is afhankelijk van de bron de heffing toegewezen aan Nederland of aan Portugal. Houdt u bijvoorbeeld nog onroerend goed aan in Nederland, dan mag Nederland daar over heffen. Uw spaargelden en pensioeninkomsten (tenzij het pensioen is opgebouwd via een publiekrechtelijke dienstbetrekking) worden na emigratie belast in Portugal.

Echter, ten aanzien van niet-gewone ingezetenen (residentes não habituais) is er 8 jaar geleden een nieuwe wet in werking getreden. Volgens deze wet zijn onder andere pensioen- en vermogensinkomsten vrijgesteld van heffing van Portugese inkomstenbelasting (IRS).

Indien u zich als niet-gewone ingezetene van Portugal wilt inschrijven, dient u aan een drietal voorwaarden te voldoen:

  • U bent de afgelopen 5 jaar geen belastingplichtige geweest in Portugal;
  • U bent nu belastingplichtig inwoner van Portugal (183 dagen per jaar aanwezig of aantoonbaar een Portugese woning ter beschikking per 31 december van het aanvangsjaar);
  • De aanvraag voor de status van niet-gewone ingezetene dient uiterlijk 31 maart van het jaar na aanvang gedaan te zijn. Deze procedure duurt 3 à 4 maanden.

Als u aan deze voorwaarden voldoet krijgt u voor uw pensioen een vrijstelling van Portugese inkomstenbelasting voor de komende 10 jaar. Deze termijn gaat in op het moment van aanmelding bij de Portugese belastingdienst.

Voor niet-gewone ingezetenen die pensioeninkomsten uit Nederland genieten, heeft deze regeling tot gevolg dat het Nederlandse pensioen in Nederland belast zal worden indien het totale pensioeninkomen meer dan € 10.000 per jaar bedraagt. In dat geval betaalt u als niet-gewone ingezetene over uw pensioeninkomen dus belasting in Nederland. Ten aanzien van inkomsten uit rente en dividend (box 3-inkomen) pakt de regeling voor Nederlanders wél gunstig uit. Deze blijven gedurende 10 jaar geheel onbelast.

Met dank aan:

ESJ Financial Engineering

Cosunpark 10

4814 ND BREDA

TEL: +31 (0)88 0320 600

www.esj.nl

mw. Harjit Singh

e-mail: harjit.singh@esj.nl 

Tel: +31(0)6 240 953 09

Maurice de Clercq

e-mail: maurice@esj.nl

Tel: +31 (0)6 512 915 47

Niek Op den Kamp

e-mail: niek@esj.nl

Tel: +31 (0)6 514 519 76

www.esj.nl

Bron: ESJ

maart 2017

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel