Nieuwe Nederlandse pensioenwet: 10% opname uit pensioenpot

25-03-2022

Vanaf 2023 hebben deelnemers aan pensioenfondsen of mensen die via een lijfente voor extra pensioen hebben gespaard, het recht om maximaal 10% ineens uit de pensioenpot op te nemen.

De wet die dit regelt, gaat per 1 januari 2023 in, maar is nog niet definitief. Daardoor weten mensen die bijna met pensioen gaan nog niet waar ze aan toe zijn.

De mogelijkheid om een deel van het pensioenbedrag ineens te laten uitbetalen, is één van de onderdelen van het nieuwe pensioenstelsel. Als u hiervoor kiest, dan krijgt u tot maximaal 10% van uw opgebouwde ouderdomspensioen op uw rekening gestort.

Zeer aantrekkelijk en aanlokkelijk, het bedrag is immers vrij te besteden. U kunt met dit bedrag bijvoorbeeld een deel van uw hypotheek aflossen, een droomcruise maken, een camper koper, een deel van een tweede huis financieren. 

Nadeel, uitkering voordat u uw AOW leeftijd hebt bereikt

Dit kan fiscaal echter minder gunstig uitpakken, als u dit doet voordat u de AOW-leeftijd hebt bereikt,

Dit komt vanwege de  verschillen in de belastingtarieven in box 1 voor inkomen. 

Voor het inkomensdeel tot € 36.410,-- betaalt u dit jaar een tarief van 19,2% aan inkomstenbelasting, vanaf het moment dat u de AOW-leeftijd hebt bereikt.

De AOW gaat in 2022 in bij een leeftijd van 66 jaar en 7 maanden.

Als u stopt met werken voordat u de AOW-leeftijd heeft bereikt, betaalt u over het hele inkomensdeel tot € 69.399,-- (dus ook over de eerste ruim € 36.000,-- ) het belastingtarief van 37,07 %.

Neemt u dus voorafgaand aan uw AOW-leeftijd geld uit een pensioenpot, dan betaalt u hierover meer belasting en houdt u er minder aan over, alsud het Nibud.

Bovendien kunt u het recht op toeslagen verliezen

Soms kunt u onder de streep wel eens 20% minder toebedeeld krijgen dan waar u oorspronkelijk recht op had, aldus het Nibud

Een andere optie die pensioendeelnemers straks hebben is om het pensioen in de eerste jaren hoger te laten zijn dan in de jaren daarna. De standaarduitkering zoals we die nu hebben, met de mogelijkheid om iedere maand evenveel uitgekeerd te krijgen, blijft ook mogelijk.

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel