Ontwikkelingen op de Italiaanse onroerend goed markt

Ontwikkelingen op de Italiaanse onroerend goedmarkt

Hypotheken met zeer lage rentevoeten, nog lage onroerendgoedprijzen, een onroerendgoedcrisis die meer dan 8 jaar heeft geduurd en een aantrekkende markt met een toenemend aantal onroerendgoed transacties. Een teken dat de belangstelling voor Italiaans onroerend goed langzaam maar zeker terugkeert. Een ideaal moment om in te stappen ?

Volgens cijfers van de Italiaanse belastingdienst blijkt dat gedurende de eerste negen maanden van 2016 er een gemiddelde stijging was waar te nemen van 20.3% in het aantal vastgoedtransacties.

Voor 2017 verwacht Nomisma een stijging in het aantal vastgoedtransacties van 6,9% t.o.v. 2016

Voor 2018 en 2019 wordt een groei verwacht van respectievelijk 579,751 transacties (+4.9%) in 2018 en 612,318  (+5.6%) in 2019.

"De vooruitzichten zijn beter dan de afgelopen jaren," zegt algemeen directeur Luca Dondi van Nomisma. 

De Italiaanse onroerend goed organisatie Tecnocasa bevestigt deze trend.

"Een positieve trend is zichtbaar, gestimuleerd door lage prijzen en meer toegankelijke hypotheken; laten we niet vergeten dat, sinds 2007, de waarde van Italiaanse huizen gemiddeld met 39,7% zijn gedaald, zegt Fabiana Megliola, manager van de Tecnocasa research center.

Het maakt niet uit of je praat over nieuwe huizen, investeringen of aankoop van vakantiehuizen. De markt is weer positief in beweging. Huizen met achterstallig onderhoud zullen alleen kunnen worden verkocht na een aanzienlijke prijsdaling. Het is op dit moment nog een kopersmarkt en de koper wil op dit moment een kwalitatief goed onderhouden huis. De koper kan nu nog eisen stellen.

Volgens Megliola, zal het aantal transacties op landelijk niveau in 2017 stijgen met 6 tot 8%

"Wat de prijzen betreft, verwachten wij tegen het einde van 2017 een kleine stijging tussen de 0% en + 2%, voor 2017 — maar dan alleen nog in de grote steden.

Verwacht wordt dat de prijzen van onroerend goed in de kleine provincie steden en het achterland rond de grote (toeristische) centrale in 2018 met een prijsstijging zullen volgen, concludeert onderzoeker van de Tecnocasa.

Volgens gedelegeerd bestuurder, Carlo Giordano van Immobiliare.it zullen de prijzen echter nog niet zo snel stijgen. "Het leeuwendeel van de onroerend goed transacties is nog steeds 'vervanging': mensen die momenteel kopen, kopen een nieuw huis, omdat het oude niet meer past bij hun behoeften," zegt hij. "

Op dit moment is 10% van de onroerendgoedtransacties een investerings/beleggingsaankoop. In 2005 was dit nog 30%

Er zijn nog steeds mensen die huizen als investering/belegging kopen, maar dit is minder dan 10% van alle onroerendgoedaankopen. In 2005 lag dit percentage nog op 30%."

Bron: Italy Europe 24


Idealista:

In het eerste kwartaal van 2017 was er gemiddeld genomen een stabilisatie van de huizenprijzen volgens de index-cijfers van  idealista (Italiaans onroerend goed platform)

Huizenprijzen hebben altijd 2 kanten. Kopers willen graag lage huizenprijzen en eigenaren/verkopers hopen op hoge huizenprijzen.

Huizenkopers waren de afgelopen jaren blij met de daling van de huizenprijzen gecombineerd met een lage hypotheekrente.


Nomisma:

Op 22 maart 2017 presenteerde Nomisma haart eerste onroerend goed markt analyse in Milaan. Conclusie was dat de grootste prijsdalingen achter de rug zijn, maar dat het herstel van de woningmarkt in Italië nog broos is.

http://www.nomisma.it/

Nomisma is an independent company that carries out economic research and consulting for businesses, associations and public administrations at national and international levels.


Vooruitzichten volgens ratings agencies:

Vooruitzichten volgens Fitch:

Volgens “Global Housing and Mortgage Outlook – 2017 van Fitch zullen de prijzen van Italiaans onroerend goed in 2017 stijgen, maar volgens Fitch gaat het nog erg langzaam. Na jaren van daling verwacht Fitch in ieder geval een stabilisatie van de huizenprijzen.

Standard & Poors (S&P)

In Italië blijft de economie nog zwak. Dit heeft invloed op de ontwikkeling van de huizenprijzen. In veel Europese landen stijgen de prijzen van residentieel vastgoed harder dan in Italië. S&P verwacht een stabilisatie van de prijzen voor de komende 2 jaar. Vanwege de onzekerheid over de economische vooruitzichten en het economische beleid verwacht S&P nog geen grote prijsstijgingen in de komende 2 jaar.

Aantal transacties kan waarschijnlijk vertragen als gevolg van een lichte stijging van de hypotheekrente.

Desalniettemin een goed moment om als koper in te stappen. Kopen op het hoogtepunt van de markt biedt weinig kans op winst en rendement op lange termijn.

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel